Tidigare ÖB: ”Vi är betydligt bättre förberedda i dag än när jag lämnade Försvarsmakten”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Jimmy Croona/Försvarsmakten©

Den tidigare ÖB:n general Sverker Göranson menar i en intervju med SVT att Sverige har ett bättre förberett försvar idag, än när han gjorde sitt berömda utspel om ”enveckas-försvaret” i SvD 2012. Han är däremot mycket kritiskt inställd till den politiska inriktningen som ledde fram till ”enveckas-försvaret”.

Försvarsbeslutet inför 2000-talet som kallades för ”Det nya försvaret”, innebar en massnedläggning av olika förband och militära tillgångar. Detta kallades internt inom Försvarsmakten för den stora förbandsdöden. Beslutet innebar en nedmontering av invasionsförsvaret som Sverige hade fram till dess och skulle ersättas med det ökända insatsförsvaret.

Till SVT säger general Sverker Göranson att han inte ångrar uttalandet om enveckas-försvaret. Han ansåg att det svenska folket hade rätt att få veta hur det stod till med försvaret.

Han säger vidare att försvaret idag är i bättre skick än när han lämnade som ÖB. På frågan hur länge Sverige idag kan stå emot ett militärt angrepp låter han mer positiv i SVT:s intervju.

– Man kanske inte ska vara tvärtydlig i det, men vi är betydligt bättre förberedda i dag än när jag lämnade Försvarsmakten.

Många NATO-anhängare har länge påstått att bara NATO gör att ett land kan stå emot ett stormaktsanfall effektivt, något som visat sig att inte stämma i fallet med Ukraina. Där kriget nu pågått över två månader och där Ukraina lyckats över de flestas förväntningar. Samma NATO-lobby menar att bara NATO kan garantera Sverige säkerhet, detta trots att takten på upprustningen ska öka markant enligt en enig riksdag.

I och med upprustningen som inleddes från och med 2016 har flera tidigare nedlagda förband öppnat upp igen. Särskilt Gotland som hamnade i fokus under olika försvars- och säkerhetspolitiska debatter fick redan 2018 tillbaka det regemente som tidigare lagts ner. Gotland pekas ut som strategiskt viktigt, då ön ligger centralt i södra delarna av Östersjön. Därför är kontrollen av ön viktig för den som vill kontrollera farlederna i Östersjöregionen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program