SVT:s tittare har fått klimat- och krigsångest – ”Jorden har obotlig cancer”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Dyster stämning bland SVT:s läsare och tittare. © Foto: Premium/Wikimedia (public domain)

SVT:s följare verkar ha blivit rejält uppskrämda på sistone. ”Kriserna” i världen har sänkt deras mentala mående och syn på framtiden. Det visar en publikundersökning som SVT Nyheter har gjort. Personerna har klimatångest och ”krigsångest”.

Det är SVT Nyheter som nu har publicerat en så kallad publikundersökning, där man frågat sina läsare och tittare om deras framtidstro.

Och resultatet är rätt dystert.

SVT påpekar dock att undersökningen inte är representativ för hela svenska befolkningen.

Enligt SVT är det ”kriget” och ”klimatkrisen” som oroar mest. Detta oroar mer än dödsskjutningar och den egna ekonomin, påstås det.

7 av 10 mår så dåligt av ”kriserna” i världen den senaste tiden att det enligt SVT ”påverkat deras mentala mående eller syn på framtiden”, och inte till det bättre.

Två tredjedelar ser mörkt eller mycket mörkt på framtiden.

9 av 10 av dem som oroar sig för ”klimatet” har ändrat sitt levnadssätt.

– Det känns som att jorden har fått obotlig cancer, säger en av männen som besvarat SVT:s enkät, om den så kallade klimatkrisen.

Han är så påverkad att han oroar sig för sina barns framtid. Hans botemedel mot den dystra framtiden är bland annat att ”drömma sig bort” genom att titta på film eller läsa en bok. Man behöver skapa en bubbla kring sig och sin familj, förklarar han i SVT.

En kvinna säger att hon ser ganska mörkt på framtiden. Hon får flashbacks från 1980-talet och kalla kriget, då ”kärnvapenhotet” härjade.

– Då kom den upp, den här krigsångest som man hade då, säger hon i SVT:s deppiga inslag.

För att hantera sin oro kring ”klimatkrisen” sorterar hon sopor, handlar begagnat och lagar saker som går sönder. Hon hanterar den också genom att göra saker hon mår bra av, som att umgås med människor hon tycker om och ta tillvara på de ”små sakerna i livet”, däribland kaffe.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program