SVT:s klimatjournalist tillrättavisar ”vit medelålders man” – och kvinna avstår barn för att inte öka ”utsläppen”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Holger.Ellgaard (CC BY-SA 3.0)

SVT:s ”klimatkorrespondent” Erika Bjerström blev upprörd på en ”vit, medelålders man” som argumenterar för att stoppa jordens befolkningsökning för att rädda klimatet. Befolkningsökningen sker i bland annat Afrika. I SVT-inslaget framhävs också en kvinna som valt att inte skaffa barn – eftersom barn leder till ”klimatutsläpp”.

Det var i torsdagens SVT Aktuellt som public service lyfte fram klimatalarmisters påstående att världens befolkningsökning är en av ”huvudorsakerna” till den så kallade klimatkrisen.

Vi kan bli 10 miljarder människor på jorden innan år 2100, enligt SVT.

I inslaget intervjuas bland annat en kvinna som säger att hon valt att inte skaffa barn, på grund av de belastar ”klimatet”.

– Det innebär att jag inte bidrar till att öka vår kollektiva klimatpåverkan, säger den kvinnliga klimataktivisten i SVT Aktuellt.

Kvinnan avstår även från att flyga, åka bil och äta kött – för klimatets skull. Enligt kvinnan måste vi erkänna att ”alla” människor har en klimatpåverkan.

– Fler människor, mer utsläpp!, säger den barnlösa klimataktivisten.

Befolkningsökningen väntas explodera i delar av världen som Afrika.

– Det går inte att minska klimatförändringarna om vi inte tar itu med befolkningsökningen, säger Robin Maynard från organisationen Population Matters. För befolkningsökningen omintetgör framstegen som görs med hjälp av förnybara energikällor.

Detta uttalande faller inte SVT:s Erika Bjerström i smaken. ”Klimatrörelsen” är splittrad i frågan om det påstådda sambandet mellan befolkningsökning och klimat.

– Vad har du för rätt som vit, medelålders man i Storbritannien att ge råd åt kvinnor i det globala syd om deras fertilitet?, undrar SVT:s Erika Bjerström då plötsligt.

– Det gör jag inte, försöker Maynard svara.

– Men det gjorde du ju precis!, avbryter Erika Bjerström.

Sedan lyckas Robin Maynard till slut hävda att han bara ”reagerar på hundratals miljoner kvinnors åsidosatta behov”, och att han mycket hellre hade sett folk i Afrika, Indien och Sydamerika själva träda fram.

”SVT angriper oönskade klimatargument med rasism”, påstår debattören Henrik Jönsson i en viral kommentar på Twitter om nyhetsinslaget.

Twitters ägare, miljardären Elon Musk, är en av dem som upprepade gånger sagt att överbefolkningsfrågan är trams.

– Vi måste bli av med detta nonsens att vi har ett överbefolkningsproblem. Vi har ett problem med underbefolkning, säger han i Full Send och menar att klimatrörelsen spårat ur.

Enligt Musk är underbefolkning, kollaps av barnafödseln, i stället världens största problem.

Se hela SVT Aktuellt-inslaget HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program