Många av Sveriges vindkraftverk är redan så gamla att de snart måste bytas ut. Då börjar hela tillståndsprocessen om från början. När ett vindkraftverk närmar sig 25 år, som är dess ”pensionsålder”, kan det börja brinna samtidigt som dess vingar slungas iväg. Det hände nämligen med ett vindkraftverk i Ystad tidigare i veckan, rapporterar TT.
Det är TT som nu rapporterar om att Sverige fått ett växande problem med åldrande vindkraftverk.
Natten till torsdag började ett vindkraftverk i Ystad brinna. I samband med att det fattade eld slungades också vingarna ut på åkern.
Exakt hur det kunde ske är oklart. Men vindkraftverket var över 20 år gammalt.
Underhåll hade gjorts för bara tre veckor sedan. Men ändå kraschade alltså vindkraftverket.
Händelsen säger en del. Ett vindkraftverk har nämligen en livslängd som bara sträcker sig 25 år. Det är den livslängden som Energimyndigheten räknar mer.
Med andra ord befinner sig Sveriges vindkraftverk inför en ”generationsväxling”, skriver TT. Många vindkraftverk behöver helt enkelt bytas ut.
– Det finns en hel del platser där man tidigt byggde vindkraft och där det börjar närma sig en repower, att man behöver ersätta gamla verk med nya, säger Fredrik Svartengren, chef vid enheten elproduktion och samhälle på Energimyndigheten, till TT.
Men när man byter ut vindkraftverk krävs också ett nytt tillstånd, samt tillstyrkan från kommunen. Processen med att få placera vindkraft på platsen börjar alltså om. Att där redan stått ett vindkraftverk garanterar inte att man får sätta ett nytt där.