Sveriges regering ska ”verka för att Belarus blir en demokrati”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Tobias Billström. © Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Sveriges SD-stödda regering försöker nu försvaga Ryssland genom att stödja den så kallade ”demokratirörelsen” och oppositionen i Vitryssland, eller Belarus. Målet är, enligt utrikesminister Tobias Billström (M), att ”verka för att Belarus blir en demokrati”, säger han i SVT. I och med Rysslands inflytande i Belarus, utgör landets nuvarande Lukasjenko-regering ett säkerhetshot mot Sverige, Europa och Nato, hävdar den svenska regeringen.
– Regeringen agerar just nu som om vi vore fullvärdiga medlemmar av Nato, säger journalisten Chris Forsne i en kommentar till Swebbtv.

Sverige blandar sig nu oförblommerat i andra länders angelägenheter. Och det framställs som något positivt och bra. För det handlar ju om ”demokrati”.

Enligt utrikesminister Tobias Billström är ”regimen i Belarus”, som statliga SVT uttrycker det, ett säkerhetshot Sverige, Nato och Europa.

Vitryssland är nära allierat med Ryssland.

– På grund av det ryska inflytandet i Belarus så är det här ett säkerhetshot mot vår region, och därför måste vi också verka för att Belarus blir en demokrati och inte utgör ett hot mot vår region, säger Tobias Billström i SVT:s inslag.

Under ett besökt i Litauens huvudstad Vilnius träffade Billström den ”belarusiska oppositionsledaren” Svetlana Tichanovskaja, som lever i så kallad exil i Litauen, där oppositionen har sitt säte.

Samtidigt har Sveriges regering utsett ett ”särskilt sändebud”, Christina Johannesson, för att stödja den vitryska oppositionen.

– Frihet och rättsstatens principer, respekt för folkrätten, inklusive mänskliga rättigheter och demokrati i Belarus, är viktiga frågor för Sverige och EU. Jag hoppas att det sänder en tydlig signal om vilken vikt den svenska regeringen fäster vid Belarus, säger Tobias Billström i ett uttalande på regeringens hemsida.

”Målet med Christina Johannessons uppdrag är att intensifiera dialogen med de demokratiska krafterna för att regeringen bättre ska kunna stödja Belarus demokratiska aktörer”, skriver UD.

Sverige ska bland annat ”erbjuda finansiering av oppositionen”, säger Billström i SVT.

– Vi utvidgar sanktionerna mot Lukasjenko-regimen, säger han till journalister.

Så här säger den tidigare SVT-journalisten Chris Forsne i en kommentar till Swebbtv:

– Det här är i ett område i fullt krig och än så länge är Sverige inte med i Nato. Men Belarus är på Rysslands sida, så vi lägger oss mer och mer och mer i det här kriget som pågår mellan Ryssland och Ukraina. Jag kan inte förstå varför man håller på med detta.

– Regeringen agerar just nu som om vi vore fullvärdiga medlemmar av Nato.

Enligt Chris Forsne har Sverige på kort tid gått från att vara ett neutralt land till att ”provocera Ryssland gång på gång på gång”.

– Ryssland ser Sverige och Nato som fiender. Och det här är nytt. Det har vi inte haft tidigare. Ryssarna har varit ganska trygga med att Sverige inte har varit ett Nato-land.

Se ny Swebbtv-intervju:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program