Sveriges NATO-medlemskap hänger fortsatt i luften

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil regeringens webbtv

Kaoset kring Turkiets egentliga inställning till Sverige som medlem i NATO tilltar. Turkiet sade länge tvärt nej, men under NATO-mötet i Vilnius förvandlades det till ett ja och nu ser det ut som att det eventuellt kan bli nej ändå efter nya politiska turer.

Inför NATO-toppmötet kom det upprepade signaler från Turkiet om att Sverige inte skulle godkännas av dem som medlem i stormaktsalliansen. Ytterligare krav ställdes även under mötets gång, där Turkiet skulle få sin medlemskapsförhandling till EU återupprättad för att Sverige skulle kunna bli medlem i NATO. Något Turkiets president Recep Erdogan framförde under en pressträff som översattes av The Guardian.

Bara timmar efter detta nya krav framfördes gjorde Erdogan en helomvändning och sa att Turkiet skulle ratificera det svenska medlemskapet. I det läget såg det ut som om att Sverige i princip bara var en formell signatur ifrån att bli medlem.

Erdogans politiska tväromkast verkar däremot inte tas emot så bra hemma i Turkiet, enligt SR ska det radikalnationalistiska turkiska partiet MHP hotat med att rösta nej till ett svenskt medlemskap i NATO. MHP är ett samarbetsparti i Erdogans regerande koalition.

Flera svenska politiker och debattörer jublade när det såg ut som att Sverige blivit medlemmar i NATO. På Moderaternas officiella Twitter-konto framhölls detta som en stor politisk och historisk seger för statsminister Ulf Kristersson. Det är däremot för tidigt att kalla Sverige för ett NATO-land, då den svenska ansökan måste godkännas av det turkiska parlamentet.

Den svenska NATO-ansökan har kantats av kaos och väldigt röriga besked. Det hela blev ännu rörigare efter att regeringens stödparti Sverigedemokraterna krävt att få granska vad regeringen egentligen lovat Erdogan i utbyte mot att han till sist sade sig vilja godkänna den svenska ansökan. I en intervju med TT understryker partiets utrikespolitiska talesperson, Aron Emilsson (SD), att partiet är motståndare till att Turkiet ska bli medlemmar i EU. Därför vill man få besked av regeringen om det lovats något i den riktningen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program