Sverige skickar pansarvärnsvapen och förnödenheter till ukrainska armén

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Regeringen meddelade vid en pressträff att ett förslag skulle behandlas i riksdagen om ett direkt stöd till Ukrainas armé om 500 miljoner kronor. Sverige ska också enligt förslaget skänka 5.000 pansarskott i form av Pansarskott m/86 och en mängd annan materiel. Förslaget har vunnit en majoritet i riksdagen.

Utöver pansarvärnsvapnen ska 5.000 skyddsvästar, 5.000 hjälmar och 135.000 fältransoner till en kostnad om totalt drygt 400 miljoner kronor sändas till den ukrainska krigsmakten. Regeringen vill också öka det humanitära biståndet till Ukraina med 500 miljoner kronor.

Pansarskott m/86 är ett relativt lätthanterligt pansarvärnsvapen. Det är något mer komplicerat än Robot 57, vilket liksom Pansarskott m/86 är ett svenskutvecklat vapen. Pansarskottet är något svårare för soldaten att verka med, detta då det är en ”dum” projektil där skytten måste ta hänsyn till en mängd faktorer för att träffa målet. Pansarskottet är däremot lätt att utbilda på och kräver få moment att få stridsklart. Det är också betydligt billigare och har god verkan mot pansarbilar samt stridsfordon och ger viss verkan mot stridsvagnar också förutsatt att man skjuter i sidan eller bakifrån. Pansarskott m/86:s effektiva räckvidd mot bepansrade fordon är 200 meter.

Robot 57 är ett enklare pansarvärnsvapen att använda, detta då skytten under några sekunder siktar mot det tilltänkta målet och följer målet. När pansarvärnsroboten sedan skjuts iväg kompenserar den själv för extern påverkan, såsom till exempel vind, och briserar ovanför stridsvagnen när sensorerna på roboten identifierat målet. Robot 57:s effektiva räckvidd är 800 meter mot bepansrade fordon.

Regeringen fick tidigare kritik för att man inte stoppar biståndsutbetalningar till Ryssland av oppositionen. Det ansågs vara motsägelsefullt med hänsyn till aviserade sanktioner mot Ryssland och stöd till ukrainska krigsmakten.

Riksdagen beslutade om att ge regeringen rätt att besluta om att ge Ukraina ekonomiskt stöd och militär utrustning. Detta som en konsekvens av den ryska invasionen. Riksdagen snabbehandlade ärendet idag på måndagen och fattade beslut i ärendet samma dag som finansutskottet tog ett utskottsinitiativ i frågan.

Vänsterpartiet är det enda partiet i riksdagen som valde att motsätta sig beslutet att efterskänka svenska vapen till Ukraina.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program