Sverige skickar 4,3 miljarder till Ukraina – ”tunga avancerade vapen”

Stridsfordon 90. © Foto: Jorchr (CC BY-SA 3.0)

Sverige ska nu bland annat skicka stridsfordon 90 och artillerisystemet Archer till Ukraina. Detta till ett värde av 4,3 miljarder, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Regeringen har nu aviserat ett nytt ”stort stödpaket” till Ukraina i tre delar.

Dels ska man upprätta ett upphandlingssamarbete med landet, för att kunna ingå i internationella överenskommelser gällande bland annat köp av försvarsmateriel.

Regeringen ska även överlåta det svenska artillerisystemet Archer.

”Regeringen ger Försvarsmakten i uppdrag att förbereda en gåva av ej förbandsatta artilleripjäser av typen Archer B med kringutrustning och tillhörande ammunition till Ukraina”, skriver man i pressmeddelandet.

Försvarsmakten ska också bedöma eventuell nödvändig utbildning för artillerisystemet.

Slutligen vill regeringen bistå Ukraina med ett stort paket av militär materiel:

Paketet innehåller, skriver regeringen: Granatgevär (Carl Gustaf) med ammunition, pansarskott (AT4), pansarvärnsrobot 57 (NLAW), automatgevär, minröjningsutrustning och stridsfordon 90 (CV 90) till ett värde av högst 4,3 miljarder kronor.

Detta är det största paketet av försvarsmateriel hittills, enligt regeringen.

– Att just 50 stycken stridsfordon 90, ja, det är ju en mekaniserad bataljon. Det är i paritet med det som USA nu sagt att man ska skicka, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi till Ekot och hävdar att detta kommer stärka den ukrainska förmågan rejält.