”Sverige redan i recession” – och tuffare blir det

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det går inte superbra för västvärldens ekonomier. Inflationen – som skenar efter makthavarnas hysteriska covidhantering och sanktionerna mot Ryssland – är inte under kontroll och nu höjs räntorna troligen kraftigt. Krisen väntas bli värre än finanskrisen 2008, och Sverige kan tekniskt sett redan befinna sig i recession, rapporterar TT.

Kriget i Ukraina kanske kommer avta på löpsedlarna framöver.

Inflationen, som Swebbtv varnat för länge, har nämligen blivit alltför allvarlig för att ignorera.

Nu rapporterar TT att Sverige redan kan vara i en recession efter två kvartal i streck med minskande tillväxt, vilket teknisk sett utgör en recession.

BNP-indikatorn, som SCB publicerade för några dagar sedan och som ger en tidig bild av utvecklingen, visar att Sveriges BNP minskade med 0,2 procent i april.

Enligt Swedbanks prognoschef Andreas Wallström är läget det värsta sedan mitten av 1990-talet.

Människor får mindre i plånboken och räntorna stiger. 2022 kommer präglas av stagnation, alltså av avsaknad av ekonomisk tillväxt. Samtidigt väntas investeringarna sjunka.

Men hur allvarlig blir inflationen? Kommer man få den under kontroll? I USA – som ”tryckte upp” hisnande mycket pengar på grund av det influensaliknande coronaviruset – är inflationen ännu högre än i Sverige och där hävdar vissa röster att det kan bli hyperinflation.

Den tysk-finländske internetentreprenör Kim Dotcom påstår till exempel att USA:s utgifter och skulder är utom kontroll och att regeringen bara kan betala dem genom att skapa mer pengar, vilket kommer utlösa hyperinflation. Men flera kritiserar hans analys. Det påpekas bland annat att USA:s ofinansierade skulder inte förfaller på en gång utan sträcker sig flera decennier framåt, att USA inte är ett företag som måste gå med vinst samt att dollarn fortfarande är världsvaluta.

Andreas Wallström tror att Sveriges riksbank kommer göra en dubbelhöjning av styrräntan på 0,50 procentenheter till 0,75 procent under nästa räntemöte den 30 juni. Sedan väntas nya höjningar vid varje möte fram till april nästa år, varpå styrräntan landar på 1,75 procent. Det skulle innebära att ett bolån ökar med 4.000 kronor per månad innan ränteavdrag, skriver TT.

Höga räntor, som används för att försöka stävja inflationen, drabbar även börsen och investeringar, vilket slår mot tillväxten. Börsen har redan rasat 22 procent i år.

– Inflationen är alldeles för hög. De är angelägna om att få ned den, säger Wallström till TT.

Hur mycket räntan verkligen höjs avgörs av inflationen i maj, som presenteras under tisdagen.

Enligt Swedbanks prognos toppar inflationen under juni. Den så kallade kärninflationen, KPIF exklusive energ, tros ligger på över 5 procent under resten av året. Den komma inte avta.

Och den här krisen kommer bli värre än finanskrisen 2008, hävdar Andreas Wallström. Den förra slog hårdare mot enskilda, som blev arbetslösa, men den här kommer slå bredare och kännas av mer. Men hur allvarlig den blir avgöras av hur mycket inflationen skenar. Och det går inte att säkert säga. En annan viktig faktor är hur mycket lönerna höjs i höst. Höjs de för mycket, ökar inflationen. Höjs de för lite, kan den ekonomiska nedgången bli onödigt lång.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program