Sverige har Nordens högsta barnfattigdom – jämförs med Östeuropa

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sverige har den högsta relativa barnfattigdomen i hela Norden, visar en ny rapport från Rädda Barnen. Sverige liknar mer Östeuropa än sina nordiska grannländer, påpekar organisationen. Samtidigt har Sverige EU:s värsta siffra när gäller skillnad i barnfattigdom mellan inrikes- och utrikesfödda.

Det är en ny rapport från Rädda Barnen som visar två anmärkningsvärda saker.

Den relativa barnfattigdomen är värre i Sverige (23,1 procent) än i övriga Norden.

Rädda Barnen påpekar att ”barn som växer upp i Sverige har betydligt sämre förutsättningar än om de växt upp i grannländerna Danmark och Finland”.

I rapporten står det också att ”Sverige har en slående hög siffra” och att den ligger närmare de östeuropeiska länderna än grannländerna i norr och i väst.

Island har den lägsta barnfattigdomen på 12,7 procent, och inom EU är det Danmark som har den lägsta (13,2 procent). Därefter kommer Finland (14,3 procent), Tyskland (15 procent) och Nederländerna (15,5 procent).

Kosovo har en lägre barnfattigdom än Sverige: 20,7 procent.

Men Sverige är också värst i hela EU när det gäller skillnad i barnfattigdom mellan inrikes- och utrikesfödda.

Enligt Rädda Barnen löper barn i Sverige med minst en utrikesfödd förälder mycket högre risk (43,7 procent) att växa upp i så kallad ”socioekonomisk utsatthet” jämfört med barn som har föräldrar födda i Sverige (7,3 procent). Detta är alltså den största skillnaden bland samtliga EU-länder.

En förklaring är att Sverige har en bostadsmarknad där personer med lite pengar ändå ofta måste betala höga hyror, enligt Rädda Barnen.

– Det är dags att skaka av oss den skeva självbilden av Sverige som ett land där alla barn växer upp med samma förutsättningar. Trots att vi har en lång historia av kamp för mänskliga rättigheter och jämlikhet så är Sverige sämst i Norden på relativ barnfattigdom, säger Rädda Barnens Sverigechef Maria Frisk i ett pressmeddelande.

Relativ fattigdom innebär barn som lever i hem med en disponibel inkomst som understiger 60 procent av medianinkomsten i landet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program