Sverige gick från föredöme – till gangsterland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det går inte så bra för den svenska kronan. Detta beror inte minst på att Sverigebilden de senaste åren förstörts så mycket. Sveriges politiker har till exempel satsat på kostsam invandring i stället för investeringar. Makthavarna har drivits ”av annat än ekonomi”, säger Mikael Willgert i Swebbtvs senaste ekonomimagasin.

Hur kommer det sig att den svenska kronan rasat i värde? Den viktigaste punkten är kanske den samhällspolitiska utvecklingen.

Och detta är något som knappast diskuteras i debatten, påpekar ekonomen Bo Hansson i Swebbtvs ekonomimagasin.

– Ska du investera i Sverige så tittar du på hur Sverigebilden ser ut, säger ekonomen Micael Hamberg. Sverige har ju gått från att vara ett föredöme. Man har sett vår blandekonomi. Vänstern i USA har sett Sverige som ett stort föregångsland. Titta, det fungerar att ha en stark stat. Men nu har ju tongångarna vänt. Det är ökade problem. Ökad kriminalitet, skjutningar på gatorna och så vidare. Sverigebilden har sjunkit ganska kraftigt.

I stället för att till exempel satsa på nya kärnkraftverk för 300 miljarder kronor har Sveriges politiker lagt kanske 300 miljarder om året på invandring, säger Mikael Willgert.

– Det är en dålig affär, så att säga, påpekar Willgert. Vi drivs av annat än ekonomi.

Nu finns det minst cirka 800.000 analfabeter i Sverige.

– Det här är ju det som påverkar, säger Bo Hansson. Sedan 2010 har vi haft en stor migration med en urdålig integrationspolitik.

Man har även underlåtit att göra viktiga investeringar.

– Med den bilden så är det inte konstigt att utsikterna för Sverige, och det kan ju många känna – vi och tittarna – kan ju känna: vad är Sverige idag jämfört med tidigare?

– Med den bedömningen är det inte så konstigt att svenska kronan har försvagats och fortfarande är svag, säger Bo Hansson.

Här finns dock även potentialen att genomföra förändringar som kan stärka kronan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program