Sverige eldar på Ukrainakriget med 337 miljoner – ska köpas ”stora mängder ammunition”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Artillerisystemet Archer. © Foto: U.S. Air National Guard photo by Staff Sgt. Bryan Myhr/public domain

Sveriges regering har nu beslutat att skicka ytterligare 30 miljoner euro, cirka 337 miljoner kronor, till kriget i Ukraina. Detta genom ett så kallat tjeckiskt ammunitionsinitiativ.

Sveriges regering tänker nu stötta Tjeckien med 30 miljoner euro i ett initiativ som ska förse Ukraina med artillerigranater.

Det meddelar Försvarsdepartementet i ett pressmeddelande på torsdagen.

– Det ukrainska ammunitionsbehovet är stort, särskilt gällande artilleriammunition. Tjeckien har identifierat möjligheter att köpa stora mängder ammunition på världsmarknaden för donation till Ukraina. Regeringen vill stötta Tjeckien i detta arbete, säger försvarsminister Pål Jonson (M) i pressmeddelandet.

Försvarets materielverk (FMV) ska få förhandla och ingå överenskommelse om detta med Tjeckien, som enligt regeringen avser köpa ”stora volymer av ammunition” med ”korta leveranstider på världsmarknaden”. En rad länder ska bidra med finansieringen.

Totalt handlar det om 800.000 artillerigranater, enligt TV4 Nyheterna. Men vilka länder som Tjeckien ska köpa granaterna ifrån är hemligt. Det är dock inget som bekymrar Pål Jonson. Han tycker det är ”rimligt”, svarar han i TV4 och påpekar att Ukraina behöver ammunitionen snabbt plus att detta kan begränsa Rysslands möjligheter att köpa granater från andra länder.

Regeringen lägger alltså 30 miljoner euro på initiativet. Men riksdagen måste först rösta igenom regeringens proposition om en extra ändringsbudget.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program