Sverige är inget normalt land, enligt Kristersson

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Riksdagen

I ett normalt land hade regeringen avgått om den inte fått igenom sin egen budget. Men i Sverige tänker Socialdemokraterna regera vidare på motståndarnas politik. Det är inte normalt, enligt Moderatledaren Ulf Kristersson.
– Det är makten till varje pris, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Förra veckan vann oppositionens budget i riksdagen. Detta innebär att Magdalena Andersson (S), som för andra gången väntas bli vald till Sveriges statsminister, kommer få styra landet med andra partiers politik, med Sverigedemokraternas, Moderaternas och Kristdemokraternas politik.

Detta är inte normalt, enligt Moderatledaren Ulf Kristersson.

– I ett normalt land är budgeten det kanske enskilt viktigaste instrumentet en regering har. Där lägger man ramarna för hela politiken under det kommande året. Om man förlorar den omröstningen har man förlorat sin politiska riktning, förklarar han i SVT och fortsätter:

– Tycker man inte det har någon betydelse så säger man i praktiken: ”Jag vill regera oavsett politik.” Och det är det intrycket man får av Socialdemokraterna just nu. Det är makten till varje pris.

Enligt Ulf Kristersson så hade han själv avgått om han inte hade fått igenom sin budget. Han vill nämligen kunna driva igenom saker han själv tror på, inte det andra tror på.

Att regera oavsett vad är inte det viktigaste.

– Jag hade inte accepterat det, säger han.

Men Kristersson hoppas att valet nästa år kommer reda ut tydliga regeringsalternativ samt leda in landet på en långsiktig och hållbar färdriktning. För sådana alternativ finns nu, anser han. Det går inte att låtsas bort varken V eller SD, enligt Moderatledaren.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program