På en grundskola i Tierps kommun i Uppsala för ett par år sedan tvingades eleverna att ”bekänna sig till islam” i en uppgift – annars skulle de inte få några betyg. Eleverna ska ha blivit inlåsta i klassrummet och fick inte gå på rast, berättar mamman till en av eleverna i en detaljrik intervju om händelsen i Swebbtv.
– Ur ett kristet perspektiv anses detta som en trosbekännelse. Utifrån att hon blev tvungen att erkänna sig till det, så klassas det som en andlig våldtäkt – mot en nioåring.
Det var i mars 2020 som en händelse på en skola i Tierp fick stor uppmärksamhet, efter att en mamma skrivit på Facebook att skolan ”tvingat hennes dotter att bekänna sig till islam”, som P4 Uppland rapporterade.
Skoleleverna fick ”i uppgift att gå in i rollen som muslim och skriftligen bekänna sig till islam”, uppgav Världen Idag.
På kommunens hemsida förnekade man att det handlade om ”islamisering”.
”I denna ryktesspridning förekommer bland annat en bild ur en elevs arbetsbok. Mycket riktigt är det en arbetsbok från den aktuella lektionen. Men elevanteckningen måste ses i ett sammanhang… Det här var ett genomtänkt pedagogiskt upplägg, för att skapa förståelse för grunder och tankemodeller i de olika religionerna”, står där fortfarande.
Swebbtv har pratat med mamman i fråga, Anamaria Roteliuc. Hon berättar om händelsen.
Hennes nioåriga dotter hade kommit hem ledsen från skolan en dag. Till slut lyckades hon få ur sin dotter vad som hänt.
”Du kommer inte tro det ändå. Vi har haft religionskunskap idag. Vi läste om islam. Och mamma, de tvingade mig att skriva att jag ber till Allah och att jag tillhör Allah. Fast jag inte ville… De låste in mig i klassrummet. De sa att om vi inte utför det får vi inga betyg. Och vi fick inte gå ut på rast”, sade dottern till sin mamma.
– Det tog ett tag för mig innan de här orden landade. Jag lämnade rummet och visste inte hur jag skulle hantera det till en början. Men hon stannade på sitt rum och var så ledsen. Jag upplevde det som att hon bar på nån typ av skuld. Jag sa till henne att det bara är religionskunskap.
”Nej, mamma, vi gjorde inte så här när vi hade kristendomen”, svarade dottern.
Mamman svarade då med att de muslimska barnen säkert fick göra motsvarande sak när det var undervisning i kristendomen, alltså bekänna sig till Jesus.
”Nej, du, vi hade en påskkärring”, sade dottern.
– Vilken skändelse mot kristendomen, för det har ingenting med kristendomen att göra, säger Roteliuc i Swebbtv om att en lärare klädde ut sig till påskkärring och pratade om Blåkulla.
Anamaria Roteliucs familj är själva medlemmar i en pingstförsamling.
– För mig som förälder och för min dotter var det en kränkning, fortsätter mamman i Swebbtv.
Dottern tog mycket illa vid sig av att det skedde under tvång.
– Hon ville inte gå till skolan på flera dagar.
När mamman samma dag kontaktade skolan ville läraren inte ta i det, utan hänvisade till rektorn, enligt Roteliucs. Men rektorn svarade inte.
Dottern var så ledsen resten av dagen att hon inte ens ville äta eller dricka.
– Hon satt bara och var jätteledsen, berättar mamman i Swebbtv. Hon kände sig kränkt och diskriminerad, eftersom de särskilde på henne som kristen och de muslimska barnen.
Nästa dag försökte Anamaria Roteliuc ringa skolan igen. Hon ringde 17 gånger, till alla möjliga nummer. Men skolan undvek tydligen henne. Hon fick inget svar.
Då gick hon till skolan, vilket inte var särskilt populärt bland personalen.
– Jag tror de var förberedda på att det skulle bli en reaktion från de kristna föräldrarna, med tanke på att barnen reagerade som de gjorde i klassrummet. Min dotter blev ju så ledsen och upprörd. Hon behövde ju tröstas. Och det faktum att de blev inlåsta. Nånstans så förstod skolan att man hade gjort fel. Oavsett mina reaktioner, så förstod de att det där var fel.
– Man ville inte ha mig där. Man ville inte ge mig möjlighet att ställa frågor. Man ville inte att det skulle komma ut. Jag hade en känsla av att de var fullt medvetna om att hade de gjort något allvarligt fel, förklarar mamman i Swebbtv.
Anamaria Roteliucs berättar också att hon lyckades ta den arbetsbok där dottern hade gjort uppgiften, alltså skrivit om islam. Detta blev som bevismaterial för vad som hänt. Men personal på skolan försökte hindra henne från att ta boken.
”Få hit den där”, fick hon höra när hon var på skolan.
– Nej, sa jag. Det här är min dotters bok och du vet att hon tar hem den för att visa sina föräldrar vad hon har gjort, hon tar hem den när hon gör läxor, och jag har rätt att ta med mig den.
”Nej, det har du inte, det är skolans egendom”, blev svaret.
– Nej, sa jag. Det är min dotters bok. Jag har rätt att ta med mig den, och jag kommer ta med mig den. Han ställde sig upp mot mig. Han är över två meter lång. Sedan tittade han ner på mig. Jag sa till honom: Flytta på dig, den här boken följer med mig.
”Vad ska du göra med den?”, svarade han.
– Det spelar ingen roll, sa jag. Flytta på dig.
– Då kom det en till lärare. De tittade på varandra. Då passade jag på att gå ut därifrån.
Varför sökte skolan hindra henne från att ta boken?
– De förstod att det var allvarligt, säger Anamaria Roteliuc i Swebbtv.
Det är inte förenligt med grundlagen att tvinga någon att bekänna sig till en religion, påpekar Swebbtvs Mikael Willgert under intervjun.
– Ur ett kristet perspektiv anses detta som en trosbekännelse, fortsätter mamman när hon berättar om hur andra reagerade på händelsen. Utifrån att hon blev tvungen att erkänna sig till det, så klassas det som en andlig våldtäkt. Mot en nioåring.
Men detta var bara början. Efter händelsen har dotterns tillvaro på skolan inte blivit sig lik. Dessutom har dottern förlorat sitt intresse för att studera.
Och någon ursäkt från skolan har aldrig kommit, enligt mamman…
Se hela den intressanta intervjun:
Se också: