Svenska folket var inte för vapenleveranser till Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

I slutet av februari publicerade Expressen en artikel som påstod att svenskarna ville bistå Ukraina genom att skicka vapen till landet. Detta baserat på en egen undersökning gjord av Sifo. Siffrorna visar dock att en majoritet av svenskarna var inte för att skicka vapen.

Det är en undersökning från Expressen/Sifo, publicerad den 27 februari, som frågade svenskar om Sverige bör bistå Ukraina med olika saker. Däribland vapen, pengar eller annan krigsmateriel.

I artikeln påpekas att ”Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) har inte velat lova hjälp med att skicka vapen till Ukraina, trots det krigshärjade landets vädjan”.

Senare samma dag meddelade regeringen att Sverige skickar vapen till Ukraina.

Dagen efter, 28 februari, godkändes leveranser av 5.000 pansarskott 86 av Sveriges riksdag.

– Det gagnar Sverige säkerhet, hävdade statsministern.

Trots att Expressen använt rubriken ”Så vill svenskarna stötta Ukraina: Skicka vapen”, visar undersökningen egentligen att en majoritet svenskar var inte för att skicka vapen.

Men för att tydligt förstå det måste man själv titta längst ner bland siffrorna.

Där framgår det att en minoritet på 39 procent – totalt sett – var för vapenleverans.

53 procent av männen ville skicka vapen, medan så få som 24 procent av kvinnorna ville det.

Bara 13 procent av alla ville skicka militära styrkor till Ukraina.

När TT sedan skrev om undersökningen valde nyhetsbyrån rubriken: ”Undersökning visar: Stort stöd för svensk hjälp till Ukraina”.

Rubriken i Expressen är numera satt till: ”Svenska män i ny mätning: Skicka vapen till Ukraina”. Den rubriken är korrekt, men den andra – som inte stämmer – går ännu att se via URL-adressen och länkar på Twitter (se nedan).

Vänsterpartiet röstade först, som enda riksdagsparti, nej till vapenleveranser, men ändrade sedan sitt principbeslut.

Trots att vapenleranser har mycket litet stöd (18 procent) i partiet, gjorde partiledningen en helomvändning på 24 timmar.

”Beslutet innebär att inför kommande överväganden så är det för Vänsterpartiet möjligt att ge vårt stöd till att bistå med vapen, något som förhindrats av tidigare principbeslut”, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Därmed har samtliga riksdagspartier i princip anammat samma linje i ännu en fråga.

Detta har fått 30 vänsterpartister att rasa mot sin egen ledning. I en debattartikel i Aftonbladet på fredagen kallar de partiledningens lappkast för ett ”oerhört misstag”. De menar bland annat att 5.000 pansarskott knappast kommer göra någon skillnad i ett krig med världsledande krigsmakter. Däremot kommer det omintetgöra möjligheter till medling och diplomati, där Sverige enligt artikelförfattarna på riktigt hade kunnat göra skillnad för att hjälpa människor.

Att överge det svenska ställningstagandet gällande vapenexport till stridande part är enligt vänsterpartisterna ”en enorm svängning i svensk politik”.

”Beslutet att skicka vapen saknar såväl folklig förankring som stöd hos Vänsterpartiets väljare och partiets demokratiskt beslutade politik. Även om det i riksdag och i högljudda grupper kan låta som om alla är för vapen till Ukraina är så inte fallet. Enligt siffror från Sifo från den 25 februari var 61 procent inte för att skicka vapen till Ukraina. Och om vi tittar till Vänsterpartiets väljare var siffran 82 procent som inte vill skicka vapen”, fortsätter debattartikeln i Aftonbladet.

”Att en överväldigande majoritet vill sända just vapen är kanske en Twitter-illusion?”, spekulerar en person på Twitter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program