Få blir svårt sjuka eller dör av coronaviruset idag. Influensan är en allvarligare sjukdom, förklarar en läkare i Kvällsposten. Även för riskpersoner kan ”omikron” vara mild.
Influensa är numera en allvarligare sjukdom än covid-19. Väldigt få blir allvarligt sjuka eller dör av coronaviruset. Detta trots enorm smittspridning i samhället.
Det säger Ulf Karlsson, läkare på infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus och forskare på Vårdhygien Skåne.
Närmare hälften av alla så kallade covidpatienter på sjukhus vårdas egentligen för annat.
– Hade det varit influensa som spred sig som covid gör nu hade det varit fullständigt kaotiskt och många svårt sjuka patienter, säger Ulf Karlsson till Kvällsposten. Det är i själva verket väldigt få dödsfall som är orsakade av covid i dag.
Enligt läkaren är det betydligt fler som nu dör av influensa än covid. Cirka tio procent av dem som smittas av influensa i vården avlider.
Covid ger inte alls samma sjukdomsbild längre. Lunginflammation ser man sällan på sjukhusen och även många riskpersoner kan få en mild infektion, enligt Karlsson, som även menar att det så kallade vaccinet haft betydelse.
Samtidigt är statistiken kring coviddöda i Sverige osäker. Alla som testats positivt för smittan 30 dagar innan de avlider räknas nämligen in i statistiken, även om dödsorsaken kanske var nåt annat, skriver Kvällsposten. Så har det varit under hela pandemin.
Färska data från England visar att så få som 0,14 procent idag dör med omikron.
På IVA i Sverige ligger det fortfarande cirka hundra covidpatienter. Omikron tycks inte påverka antalet som behöver intensivvård, oavsett om det smittas tiotusentals varje dag.