Svävande besked om när Stefan Löfven avgår som statsminister

Faksimil: Socialdemokraternas Yotube-kanal

Statsministerns pressekreterare meddelar TT Nyhetsbyrån att statsministern tidigast nästa vecka kommer ge besked när han avgår. Tidigare har besked utlovats till idag.

I torsdags valdes finansminister Magdalena Andersson till ny partiledare efter Stefan Löfven och planen är att hon ska ta över som statsminister efter Löfven. Det innebär däremot att riksdagen måste godkänna henne då statsministerposten är kopplad till person och inte parti. Det innebär att det räcker att Centerpartiet eller Vänsterpartiet röstar nej till henne för att hon inte ska bli vald, då Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna deklarerat att de kommer rösta nej till Magdalena Andersson som statsminister.

Statsminister Stefan Löfvens ovilja att ge ett besked tolkas som ett tecken på att Socialdemokraterna inte säkrat stöd för Magdalena Andersson som statsminister. Förhandlingarna som pågått länge mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet på ena sidan och Centerpartiet på andra sidan gällande skogsbruket och strandskyddsfrågor, har dragit ut på tiden och låsningarna mellan Centerpartiet och Miljöpartiet i särskilt strandskyddsfrågan har inte förändrats.

Centern krävde redan i somras, när partiet släppte fram Löfven igen som statsminister, att äganderätten för skogsägarna skulle stärkas och lättnader i strandskyddet garanteras. Miljöpartiet är av precis motsatt åsikt.

Vänsterpartiet har även de växlat upp kraven på att få något för att släppa fram Magdalena Andersson statsminister. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar har bland annat krävt att förändringarna i arbetsrätten skjuts upp till efter valet, hon har även krävt höjd a-kassa och höjda pensioner. Magdalena Andersson har tidigt meddelat hon kommer att ta kontakt med de partier vars stöd hon behöver för att bli statsminister.

Flera tunga socialdemokratiska politiker, däribland den tidigare utrikesministern Margot Wallström, kräver Vänsterpartiets stöd och det enbart baserat på att Magdalena Andersson skulle blir den första kvinnliga statsministern i Sveriges historia. Magdalena Andersson själv har sagt att Vänsterpartiet och dess partiledare Nooshi Dadgostar har att välja mellan henne eller Ulf Kristersson som statsminister.