Svävande besked om när Stefan Löfven avgår som statsminister

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Faksimil: Socialdemokraternas Yotube-kanal

Statsministerns pressekreterare meddelar TT Nyhetsbyrån att statsministern tidigast nästa vecka kommer ge besked när han avgår. Tidigare har besked utlovats till idag.

I torsdags valdes finansminister Magdalena Andersson till ny partiledare efter Stefan Löfven och planen är att hon ska ta över som statsminister efter Löfven. Det innebär däremot att riksdagen måste godkänna henne då statsministerposten är kopplad till person och inte parti. Det innebär att det räcker att Centerpartiet eller Vänsterpartiet röstar nej till henne för att hon inte ska bli vald, då Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna deklarerat att de kommer rösta nej till Magdalena Andersson som statsminister.

Statsminister Stefan Löfvens ovilja att ge ett besked kan tolkas som ett tecken på att Socialdemokraterna inte säkrat stöd för Magdalena Andersson som statsminister. Förhandlingarna som pågått länge mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet på ena sidan och Centerpartiet på andra sidan gällande skogsbruket och strandskyddsfrågor.

Vänsterpartiet har även de växlat upp kraven mot regeringen. Vänsterledaren Nooshi Dadgostar har bland annat krävt att förändringarna hon har bland annat krävt permanent höjd a-kassa och höjda pensioner. Magdalena Andersson har tidigt meddelat hon kommer att ta kontakt med de partier vars stöd hon behöver för att bli statsminister.

Flera tunga socialdemokratiska politiker, däribland den tidigare utrikesministern Margot Wallström, kräver Vänsterpartiets stöd på sin Facebook-sida och det enbart baserat på att Magdalena Andersson skulle blir den första kvinnliga statsministern i Sveriges historia.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program