Studie: ”Omikron” ger 80 procent lägre risk för sjukhusvård

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den nya omikronvarianten av Sars-cov-2 ger 80 procent lägre risk att hamna på sjukhus. Det visar en ny studie från Sydafrika, rapporterar Bloomberg.

Myndigheternas huvudargument för att svenskar ska ta det så kallade vaccinet mot covid-19 är att det fortfarande kan sänka risken för sjukhusvård för covid-19.

Men nu visar en ny studie från Sydafrika att den nya omikronvarianten av Sars-cov-2 ger 80 procent lägre risk att hamna på sjukhus.

Detta gäller alltså personer som smittas av omikron i stället för andra covidvarianter.

De som väl hamnar på sjukhus löper dock lika stor risk för svår sjukdom som innan. Bland de som får omikron är också virusmängden högre i jämförelse med andra varianter.

Jämfört med personer i Sydafrika som smittades av deltavarianen mellan april och november i år, är en infektion med omikron förknippad med en 70 procent lägre risk att drabbas av allvarlig sjukdom, skriver Bloomberg.

Men om risken minskar på grund av att varianten i sig är mildare eller om det beror på högre befolkningsimmunitet i november jämfört med april, kan studien inte fastslå. Sydafrika har dock en låg vaccinationsgrad på bara cirka 25 procent.

Tidigare har Rysslands president Vladimir Putin jämfört omikronvarianten med ett ”levande vaccin”, om det nu verkligen visar sig att den är mycket mildare.

I skrivande stund ligger 92 covidpatienter på IVA – i hela Sverige.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program