Studie: Dödssiffran i Gaza kan vara 186.000 – minst

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Dödssiffran i Gaza kan i verkligheten vara minst fem gånger högre än vad som hittills rapporterats. Det visar en analys som publicerats i The Lancet, rapporterar MSNBC.

Det är en studie som publicerats i den medicinska tidskiften The Lancet som nu menar att antalet dödade i Gaza kan vara betydligt högre än de drygt 38.000 som hittills rapporterats.

Kritiker har hävdat att den officiella dödssiffran är överdriven (även om Israels militär internt bedömer den som trovärdig, läs HÄR och HÄR), men enligt den nya studien är siffran i stället ”sannolikt en underskattning”.

Många människor bedöms ligga kvar under rasmassorna, men forskarna framhäver även så kallade indirekta dödsfall, vars antal är flera gånger högre än de direkta.

Även om konflikten skulle avslutas omedelbart, skulle de indirekta dödsfallen fortsätta under månader framåt, påpekar forskarna i sin analys.

Den totala dödssiffran ”förväntas bli stor” beroende på bland annat intensiteten i konflikten, den förstörda sjukvårdsinfrastrukturen och matbrist.

”I de senaste konflikterna har sådana indirekta dödsfall varierat från tre till 15 gånger antalet direkta dödsfall. Tillämpas en försiktig uppskattning av fyra indirekta dödsfall per ett direkt dödsfall för de 37.396 dödsfall som rapporterats, är det inte osannolikt att uppskatta att upp till 186.000 eller ännu fler dödsfall kan hänföras till den pågående konflikten i Gaza. Använder man 2022 års uppskattning för Gazaremsans befolkning på 2.375.259 skulle detta bli 7-9 procent av den totala befolkningen i Gazaremsan”, skriver forskarna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program