Stort folkligt stöd i Niger för militärjuntan – och Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nigers huvudstad Niamey. © Foto: Yann Fauché and Alma Mulalic (CC BY-SA 3.0)

Västvärldens politiker står inte bara på den förlorande sidan i proxykriget i Ukraina, utan nu även i Afrika. 3 av 4 nigerier stödjer militärjuntan i Niger, och drygt 60 procent ser Ryssland som den mest pålitliga utländska aktören, visar en undersökning från The Economist. Få invånare stödjer västmakterna och globalistgrupper som FN.

I går rapporterade Swebbtv Nyheter att det finns ett folkligt stöd för kuppmakarna i Niger, och att militärkuppen i landet för två veckor sedan är en motgång för väst, som hade nära band till den utkastade ledningen. Men hur stort är det folkliga stödet?

Opinionsföretaget Premise Data har, på uppdrag av The Economist, gjort en första mätning sedan militärkuppen. Resultatet är katastrofalt – för väst.

78 procent av de svarande säger att de stödjer militärjuntan och 73 procent tycker att den ska vara kvar vid makten ”under en längre period” eller ”tills nya val hålls”.

54 procent säger att de inte vill se ett ingripande från regionala eller internationella organisationer. Av dem som vill se ett utländskt ingripande, svarar 50 procent att de föredrar Ryssland. Endast 16 procent väljer Amerika, 14 procent Afrikanska unionen och 4 procent den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas.

På frågan ”Vilken utländsk aktör litar du mest på?” svarar drygt 60 procent av nigerierna Ryssland, 10 procent svarar Saudiarabien, och mindre än 10 procent svarar USA. Frankrike och globalistorganisationen FN hamnar ännu lägre, på några få procent.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program