Storbritannien lovar hjälpa Sverige militärt: ”Vi är samma familj”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Även om Sverige inte är medlem i Nato skulle Storbritannien hjälpa Sverige militärt mot Ryssland. Det framkom under en presskonferens i Köpenhamn på fredagen, rapporterar TT. Storbritannien ser detta som en självklarhet. Samtidigt klargör nu Nato att man inte kommer gå in i Ukraina eller införa en flygförbudszon över landet, något regeringen i Kiev velat ha. Det skulle nämligen kunna leda till ett världskrig. Samtidigt ryktas det igen om att Ukrainas president lämnat landet.

Det är Storbritanniens försvarsministern Ben Wallace som nu lovar militär hjälp till Sverige vid aggressiva handlingar från Ryssland.

Alltså oavsett att Sverige inte är medlem i Nato.

– Sverige är en del av samma familj. Vi skulle stå vid Sverige och göra allt vi kan för att hjälpa till, både militärt och på andra sätt, sade Wallace på pressträffen idag enligt TT.

Wallace påpekar att det vore ”obegripligt” att inte hjälpa Sverige.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) har fått samma besked även tidigare, men i samband med informella samtal mellan länderna.

Idag väljer alltså Storbritannien att offentliggöra det militära stödet, vilket sker bara några dagar efter att Sveriges riksdag godkänt vapenleveranser till Ukraina, något som Ryssland svarade på med att kränka svensk luftrum med fyra stridsflygplan.

Hultqvist ser Storbritanniens stöd som en markering mot Ryssland, och han tackar för beskedet.

Idag sade också Nato tvärnej till att gå in med trupper i Ukraina eller införa en så kallad flygförbudszon över landet. Det skulle nämligen kunna leda till ett storkrig och mycket större lidande i Europa, sade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg till journalister i Bryssel idag, enligt Ekot. Då måste man nämligen gå i konfrontation med Ryssland och skjuta ner deras plan.

– Vi har klargjort att vi inte kommer gå in med soldater på marken eller flygstyrkor över Ukraina, sade Stoltenberg.

Samtidigt påstås i flera ryska medier på fredagen att Ukrainas president Volodymyr Zelensky lämnat Ukraina och befinner sig på den amerikanska ambassaden i Polen. Den ryska statsdumans talman Vyacheslav Volodin hävdade detta, skriver Tass. Uppgifterna har sedan förnekats av Ukrainas parlament, Verchovna Rada, enligt RIA Novosti: ”Presidenten är i Kiev. Han är med sitt folk”, uppger parlamentets presstjänst. Sedan ska även en oppositionell ukrainsk parlamentsledamot i ett klipp på sin Telegram-kanal ha påstått samma sak: att presidenten lämnat landet. I sociala medier på nätet kallas påståendena av flera för ”rysk propaganda”. Tidigare har Zelensky motbevisat liknande rykten genom att filma sig i huvudstaden Kiev. Den italienska nyhetsbyrån ANSA rapporterar också om uppgifterna, men påpekar att de inte bekräftats från ukrainsk sida. Zelensky sägs vara utsatt för mordförsök.

Så här såg det ut den 25 februari:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program