Stoltenberg: Vi är rädda för Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jens Stoltenberg. © Foto: Swadim (CC BY-SA 4.0)

Det finns inga garantier för att USA och Europa kommer fortsätta som ett par även i framtiden. Men Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg hoppas att det blir så. USA och Europa är nämligen säkrare tillsammans, påstår han.

Det var under ett samtal vid Wilson Center Auditorium på måndagen som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fick en fråga om Natos framtid.

Han svarade bland annat att det inte är skrivet i sten att USA och Europa kommer stå tillsammans längre in i framtiden. Det är något man måste jobba på.

– Det är vårt ansvar som medborgare, som politiska ledare, som människor som bor i Nordamerika och Europa, att säkerställa att det förblir fallet, sade han. Det är på ett sätt ett beslut vi måste ta varje dag. Det är som ett äktenskap. Man måste leverera, man måste engagera sig. Det är inte en naturlag att Europa och Nordamerika kommer stå tillsammans.

– Men jag är optimist eftersom det uppenbarligen är i vårt intresse att stå tillsammans. Vi är helt enkelt säkrare tillsammans än ensamma. Det skulle vara dumt både för Nordamerika och Europa om de började delas. Och särskilt i en värld där vi är rädda för, inte bara Ryssland utan också säkerhetskonsekvenserna av Kina för vår säkerhet. Som sagt, Nato är naturligtvis bra för europeisk säkerhet, men Nato är också mycket bra för amerikansk säkerhet. USA är stort men det är inte så stort, det är 24-25 procent av världens BNP. Om man lägger till alla Nato-allierade är vi 50 procent, dubbelt så stora. Det betyder något.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program