Stoltenberg varnar för ”alternativ världsordning” – Ryssland och Kina stärker sitt samarbete

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: U.S. Secretary of Defense/DoD photo by Lisa Ferdinando

På grund av Rysslands syn på omvärlden och ”demokratin” har Ryssland försatt sig i en ”ständig konflikt med västvärlden”, även om Ukrainakriget tar slut. Det hävdade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett tal idag. Ryssland ”främjar en alternativ världsordning”, och det måste stoppas, enligt Stoltenberg.

Det var under ett tal vid den årliga konferensen för Norskt Näringsliv på torsdagen som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg varnade för att det pågår ett ökat samarbete mellan ”auktoritära regimer” i världen, bland annat Ryssland och Kina.

Han påpekade att Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping träffades i Peking ett par veckor innan invasionen av Ukraina.

– De tillkännagav ett strategiskt partnerskap med ”no-limits”, säger Stoltenberg. Ryssland och Kina tränar och opererar mer tillsammans militärt. De har ett ökande ekonomiskt samarbete. Och Kina har inte fördömt Rysslands invasion av Ukraina. Tvärtom främjar de det ryska narrativet, som lägger skulden på Nato. Och Kina har för första gången ställt sig bakom Rysslands krav på att Nato stänger dörren för nya medlemsländer.

Enligt Nato-chefen har alla dessa stater det gemensamt att de tror på en ”alternativ världsordning”. Och det är farligt, menar han.

– Samarbetet mellan Ryssland och Kina stärks inte bara, utan Ryssland bygger också närmare band med andra auktoritära regimer, som Iran och Nordkorea. Det är olika regimer. Men de har det gemensamt att de främjar en alternativ världsordning. De förespråkar värderingar som bryter mot vår tro på frihet och demokrati.

– I en farligare värld är det desto viktigare att vi som tror på frihet och demokrati står tillsammans. Inte för att vi alltid har rätt. Inte för att vi aldrig gör misstag. Inte heller för att vi alltid är överens. Men för att vi delar samma värderingar. Och för att vi är så mycket starkare tillsammans än ensamma.

Stoltenberg tror att Ukrainakriget förr eller senare slutar i fredsförhandlingar. Det gör ju de flesta krig. Men vägen dit heter ”vapen”, enligt Nato-chefen. Alltså mer stöd till Ukraina.

– Vapen är i själva verket vägen till fred, säger han.

– Oavsett när eller hur detta krig slutar måste vi acceptera att säkerhetsläget i Europa har förändrats permanent. Regimen i Moskva vill ha ett annat Europa.

På grund av Rysslands värderingar och syn på omvärlden befinner sig landet i ”en ständig konflikt med västvärlden”, förklarar Jens Stoltenberg.

– Så även om detta krig tar slut kvarstår problemen i vår relation med Ryssland.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program