Stoltenberg: Ukraina kommer bli medlem i Nato

"The President of Ukraine visits NATO" © Foto: NATO North Atlantic Treaty Organization (CC BY-NC-ND 2.0)

Nato tänker inte backa. Ukraina ska bli medlem i den USA-ledda krigsalliansens på sikt. Det är Nato-chefen Jens Stoltenbergs besked. Ju snabbare väst skickar ”tunga vapen”, desto snabbare kan kriget ta slut, påstår Finlands statsminister Sanna Marin.

Bakgrunden till kriget i Ukraina är Natos expansion österut. Ryssland ser denna expansion som ett existentiellt hot.

Men Nato tänker inte backa.

– Nato-allierade har kommit överens om att Ukraina kommer bli medlem i vår allians, sade Jens Stoltenberg under en pressträff med Finlands statsminister Sanna Marin på tisdagen.

Samtidigt påpekade han att detta är sett ur ett långsiktigt perspektiv.

– Frågan nu är att se till att Ukraina segrar som en suverän, oberoende nation, och därför måste vi stödja Ukraina.

Redan under Nato-mötet i Bukarest 2008 lovade Nato att Ukraina skulle få ansluta sig till alliansen. Ryssland har hela tiden varnat för detta.

Enligt Sanna Marin måste stödet till Ukraina fortsätta så länge det krävs.

– Ju fortare och ju tidigare vi ger dem fler tunga vapen, ju snabbare tar kriget slut, sade hon idag.

Så här sade Rysslands president Vladimir Putin redan 2007:

– Jag tycker det är uppenbart att Natos expansion inte har något samband med moderniseringen av alliansen i sig eller med att säkerställa säkerheten i Europa. Tvärtom representerar det en allvarlig provokation som minskar nivån av ömsesidigt förtroende. Och vi har rätt att fråga: mot vem är denna expansion avsedd? Och vad hände med de försäkringar som våra västerländska partners gav efter upplösningen av Warszawapakten? Var är dessa förklaringar idag? Ingen minns dem ens. Men jag ska tillåta mig att påminna denna publik om vad som sades.

– Jag citerar Natos generalsekreterare (Manfred) Wörners tal i Bryssel den 17 maj 1990. Han sade då att: ”Det faktum att vi är redo att inte placera en Nato-armé utanför tyskt territorium ger Sovjetunionen en fast säkerhetsgaranti”. Var är dessa garantier?

Putin påpekade 2007 att Nato tvärtemot löften ”lagt sina frontstyrkor vid våra gränser”.

Se Stoltenbergs och Marins uttalanden HÄR.