STEFAN TORSSELL:
Men vad gör resten av världen?

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den 16 september 2022 fängslades den unga kvinnan Masha Amini på en gata i Iran av sedlighetspolisen för att hon inte bar huvudduken (hijab) korrekt. Hon hade alltså inte huvudet tillräckligt täckt. Masha Amini dödades under omhändertagandet.

Omedelbart utbröt en kvinnorevolt i Iran, Kvinnor samlades på gatorna utan hijab. De klippte av sig sitt långa hår i protest och brände håret inför kameror. Män anslöt sig och protesten övergick i gatukravaller mot polisen. En revolt mot regimen hade inletts.

Den iranska spjutkasterskan Parmida Gharsimi vann en spjuttävling i Teheran, men tog emot sin medalj utan att bära hijab. Ett vattenpololag i Iran sjöng inte nationalsången inför en match. Samtidigt fortsatte gatukravallerna mot den iranska förtryckarregimen.

Fotbolls-VM i Qatar inleddes den 20 november. Fredagen den 25 november spelade Iran mot Wales i Qatar i Fotbolls-VM. De iranska kvinnliga fansen i publiken höll på sitt lag, men stod utan huvudbonader. De iranska fotbollsspelarna sjöng inte med i nationalsången. De var eniga med folket oavsett hur mycket de själva riskerade. Iran vann matchen med 2 – 0. Och ett Iran utan huvudbonader jublade världen över.

Det vidrigaste jag just nu kan tänka mig är en iransk kvinna eller flicka i Sverige som bär hijab, vilket betyder stöd för diktaturregimen.

Men vad gör resten av världen?

De bortskämda, självupptagna européerna på plats i Qatar gör inte ett dugg för Iran. Istället vill europeiska spelare bära en armbildel för de homosexuellas sak och gästarbetarna i Qatar. Ingenting för allmänna mänskliga rättigheter någonstans. Inte ett dugg för människor som fängslas av arabiska diktaturländer. Inte ett dugg för det stridande folket i Iran. De vill ha armbindlar med gula, röda och rosa färgklickar i protest för de homosexuellas rätt att få träffa varandra på klubbar.

För mig får de träffas hur mycket de vill, men är det verkligen vad den demokratiska kampen handlar om i världen? Mig veterligt finns det inte ett enda muslimskt land som är en utvecklad demokrati. Men då ber de europeiska fotbollsspelarna att de ska få ha armbindlar med små röda och rosa pluppar för visa sin solidaritet med den typ av samhällsengagemang som Jonas Gardell, Mark Lewengood och Fredrik Federley står för.

Vad som än händer i världen av mänskligt förtryck ska den udda rörelsen kapa alla former av demokratiska vägval.

När Centern nu ska välja en ny partiledare (hoppas ingen blir vald) så föll en av kandidaterna bort därför att han inte kunde utfästa att han ville gå först i Pridetåget. Det har ju ingenting med politik att göra, eller ett ställningstagande för Irans kämpande folk eller viljan att göra något för svensk landsbygd. Frågan som fällde kandidaten i ett parti som utger sig för att värna landsbygden gällde om han ville gå i ett demonstrationståg i Stockholm. Alla viktiga frågor kapas av denna högljudda färgklicksgrupp som jag definitivt inte intresserar mig för.

Jag håller tusen gånger hellre en iransk flagga i handen än står och viftar med deras pappersprideflaggor.

© Stefan Torssell på Facebook, 28 nov -22

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program