Statsvetare: Krigsrisken minskar om Trump blir president

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Donald Trump har ett annat synsätt på världen än USA:s sittande president Joe Biden. Därför kommer risken för storkrig minska om Trump återtar presidentmakten, förklarar Anders W. Edwardsson, doktor i statsvetenskap, i Swebbtv Omvärldsanalys .

Världen har gått åt fel håll efter att Donald Trump fick lämna presidentposten i USA.

Hur kommer det sig?

– Antingen har det något med Joe Biden att göra, eller så gick Merkurius in i någon dålig horoskopuppsättning. För nånting hände den dagen. Jag vet vad jag satsar mina pengar på, säger statsvetaren Anders W. Edwardsson i Swebbtv.

Enligt Edwardsson finns det fortfarande grupper i USA som har ett ”schackbrädstänk”, som de neokonservativa och den demokratiska partiledningen.

De anser att USA ska och måste vara den enda supermakten. Det kan finna andras stormakter, men inte supermakter.

– Det är själva kärnan i den här diskursen. Trump har ju inte den. Han har en mer multinationell syn. USA ska fortfarande vara störst och starkast. Utan tvekan. Men han anser inte att Ryssland och Kina måste hållas nere fullständigt. Han anser att de också har rätt till sina intressesfärer, på ett sätt som de här post-kalla-kriget-människorna inte accepterar.

Om Trump kommer till makten minskar de neokonservativas inflytande. Och risken för krig.

– Absolut. Om du vill minimera… Jag kan säga det till svenska folket. Om ni vill minimera risken för ett storkrig mellan USA och Ryssland ska ni hoppas att Trump vinner i november. Biden har ju visat att han fortfarande tillhör det här gamla tänket, genom det här enorma stödet till Ukraina under alla omständigheter för evigt. Det finns ju en attitydskillnad som är väldigt viktig.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program