Spänningarna tilltar återigen mellan Serbien och Kosovo

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil serbiska arméns Youtube-kanal "Vojska Srbije"

Spänningarna mellan Serbien och Kosovo ser ut att öka igen. I ett tal som Crux översatt hotar den serbiska presidenten Aleksandar Vučić med åtgärder om Kosovo fortsätter trakassera den serbiska minoriteten.

Den serbiska presidenten Aleksandar Vučić sa att han gör vad han kan för att eftersträva fred, men tydliggjorde också att det finns tydliga röda linjer för vad den serbiska politiska ledningen accepterar. Spänningarna mellan Kosovo och Serbien har återigen ökat efter att tidigare i år ha kylts av efter medling från bland annat EU.

Den serbiska armén är åter satt i beredskap och Vučić tydliggjorde att en direkt attack mot den serbiska minoriteten i Kosovo innebär att Serbien inte kommer åse detta passivt. Han menade i sitt tal att Serbien pressats in i ett hörn och att de inte har något annat val än att försvara sitt folk. Vučić menade också att KFOR, den NATO-ledda styrkan på FN-mandat i Kosovo, agerar allt för senfärdigt för att skydda serberna i norra Kosovo.

Vad detta i praktiken kan innebära återstår att se, men KFOR har en mycket liten styrka i Kosovo och det är oklart hur den skulle agera om den serbiska armén bestämmer sig för att gå in i norra Kosovo för att skydda den serbiska minoriteten. Kosovos egna säkerhetsstyrkor är nästintill obefintliga i jämförelse med den serbiska armén. Den serbiska armén består enligt deras egna uppgifter av fyra stora brigader samt en del fristående bataljoner och landet har enligt World Military Powers förhållandevis mycket stridsvagnar och artilleripjäser.

I flera byar där serber är i majoritet i norra Kosovo har det, enligt DW, utbrutit oroligheter efter att kosovoalbanska borgmästare har tagit plats istället för etniska serbiska. USA:s utrikesminister Antony Blinken har gått ut offentligt och fördömt Kosovos regim för att eskalera situationen i regionen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program