Socialdemokraternas starka opinionstrend håller i sig

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil regeringens webbtv

Socialdemokraterna fortsätter att ligga stabilt över 30 procent enligt en mätning från GP/Sifo, samtidigt ligger både Miljöpartiet och Liberalerna under riksdagsspärren. Det rödgröna blocket med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet vinner en parlamentarisk majoritet om Sifos mätning skulle bli valresultatet den 11 september i år.

Skulle Liberalerna skulle få stödröster från till exempel moderata väljare så är det samlade högerblocket jämnstort med det rödgröna blocket, förutsatt att inte Miljöpartiet får stödröster för att klara spärren.

Enligt bedömning från Statistisk Opinion, som är en statisk aktör på sociala medier, skulle Miljöpartiet hamna utanför riksdagen om man använder Demoskops tidigare mätningar och ser på den nuvarande trenden för partiet samt jämför med tidigare valresultat.

Flera experter menar också att Miljöpartiet troligen kommer få svårare att få stödröster, då man delvis brutit med Socialdemokraterna efter de kaosartade statsministervoteringarna. Miljöpartiet pekas dessutom ut som huvudansvarig för energikrisen av väljarna och partiets nedåtgående trend har förstärkts under energikrisen.

– Jag har svårt att föreställa mig att de som nu går tillbaka till Socialdemokraterna, de som står för ökningen som Socialdemokraterna gör, att de skulle stödrösta på Miljöpartiet. Jag tror de gått tillbaka till Socialdemokraterna för att de slipper Miljöpartiet, menar författaren och journalisten Ingrid Carlqvist.

Jämfört med valet 2018 ligger Socialdemokraterna över valresultatet, samtidigt stärktes Socialdemokraterna sist som krisrubrikerna krönte medias rapportering avseende när Covid 19-hysterin tilltog i media. Under en längre tid har den ökade smittspridningen av Covid-19 och Ukraina-krisen avlöst varandra i medierna, vilket bidragit till mörka rubriker. Hur Socialdemokraternas siffror utvecklas efter att krisrubrikerna tynar bort återstår att se.

I övrigt ligger Moderaterna strax över sitt valresultat från 2018, medan Sverigedemokraterna ligger tydligt över resultatet. Kristdemokraterna får 4,4 procent i mätningen och ligger därför under sin prestation under valet 2018.

Socialdemokraterna har också fått betydligt mycket mer mediebevakning och därmed möjligheter att synas, jämfört med de övriga riksdagspartierna. Detta enligt en mätning från Kantar Sifo på uppdrag av Sveriges Radio.

Inför valet är förutsättningarna helt andra än valet 2018. Det borgerliga blocket har brutits upp och i svensk politik ses nu Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som ett konservativt block. Liberalerna är till viss del knutet till detta, om än att deras relation till Sverigedemokraterna är betydligt kyligare än för Kristdemokraterna och Moderaterna.

Sammanhållningen är utåt sett större mellan det konservativa blocket och Liberalerna jämfört med det rödgröna blocket. Där är Vänsterpartiet och Centerpartiet i öppen konflikt med varandra. Centerpartiet vägrar stötta regeringen om Vänsterpartiet ges formellt inflytande över det politiska innehållet. Även Centerpartiet och Miljöpartiet har en del hjärtefrågor som skiljer sig åt markant, vilket skapat friktion inför budget- och regeringsförhandlingar. Det är därför ett splittrat rödgrönt block som går in i valrörelsen, medan det konservativ blocket plus Liberalerna har visat mer enighet utåt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program