Små förändringar av frontlinjerna i Ukraina – läget alltmer låst

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements ©

Kriget i Ukraina ser ut allt bli alltmer låst. Frontlinjerna rör sig inte särskilt mycket, där endast mindre lokala framgångar har rapporterats för båda sidor den senaste tiden, enligt fler olika källor. Kriget har pågått i över 5 månader och inget slut på konflikten kan skönjas.

Efter att Ryssland fick retirera helt från fronterna de öppnade i Kiev och Tjernihiv i början av kriget samt delvis retirerat från fronten kring Kharkov, inledde den ryska krigsmakten istället omfattande offensiver i det omstridda Donbass. Efter att slaget om Siverodonetsk i Donbass föll ut till rysk fördel efter långa och hårda strider i juni, har däremot inte mycket hänt på någon av fronterna i Ukraina. Endast mindre lokala framgångar för båda sidorna har rapporterats, bland annat av Military Land och Institute for the study of War.

Omfattande förluster i materiel har rapporterats för båda sidor under kriget, även om de ryska vida överstiger de ukrainska. Enligt Oryx, som sammanställer förluster för båda sidor som kan verifieras med bild eller film, är det bekräftat att ukrainska styrkor bland annat slagit ut 556 stridsvagnar för ryssarna, medan ryska styrkor har förstört minst 110 stridsvagnar för Ukraina. De totala förlusterna, inklusive övergivna eller erövrade stridsvagnar, är 232 för Ukraina och 916 för Ryssland. Utöver det har tusentals andra stridsfordon och fordon slagits ut på båda sidor.

Enligt uppgifter som Military land presenterar har inte frontlinjen i Kherson rört på sig annat än mycket lite de senaste 30 dagarna. Enbart runt Davydiv Brid har lokala framgångar nåtts av Ukraian, där ukrainska krigsmakten efter omfattande strider lyckats etablera ett brohuvud över floden Inhulets, men hittills inte lyckats exploatera detta. Den ukrainska presidenten har vid upprepade tillfällen sagt att en offensiv genomförs i Kherson.

Någon diplomatisk lösning på konflikten i närtid ser för nuvarande inte ut att finnas. Ryssland har däremot ökat pressen på Europa genom att successivt stänga ner gastillförseln till flera EU-länder, bland annat har Bloomberg rapporterat om de påfrestningar detta innebär för Tyskland och Europa i sin helhet. Hur detta kommer påverka viljan eller möjligheterna för västländerna att förse Ukraina med de vapenleveranser, som landet är beroende av, återstår att se.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program