SD: Sverige kan gå med i NATO utan folkomröstning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sverigedemokraterna kommer att debattera och besluta om en ny linje vad gäller NATO-medlemskapet på sin valkonferens. Beslutet tolkas av många som att Sverigedemokraterna nu fullt ut svängt i frågan om NATO-medlemskap.

Flera framträdande sverigedemokratiska politiker har vid flera tillfällen öppnat upp för att Sverige kan komma att gå med i NATO. Sverigedemokraterna har i flera steg luckrat upp sitt NATO-motstånd. De första stegen togs 2016, då valde partiet att inte stoppa värdlandsavtalet som signerades med NATO och att partiledaren Jimmie Åkesson utlyste samvetsfrihet i NATO-frågan. Samvetsfrihet innebar att ledande partiföreträdare fick uttala sig positivt om ett NATO-medlemskap, trots att partiet fortfarande hade en officiell linje mot NATO. Förra året gick partiet med på en så kallade NATO-option, vilket i praktiken inte betyder mycket mer än att man skickar signalen om att ett NATO-medlemskap är möjligt.

Foto: Sverigedemokraterna ©

NATO består av flera olika länder och ett av de militärt starkare är Turkiet. Turkiets regim har tidigare genomfört så kallade hybridattacker mot Europa, där hundratusentals illegala migranter smugglats in över och skickats i vad som skulle kunna kallas anfallsvågor mot den grekiska gränsen. Detta för att destabilisera Europa och bedriva utpressning mot EU. Detta är något som många pekar ut som ett stort hinder för svenskt NATO-medlemskap.

Om förslaget som partiledningen lagt vinner en majoritet på partiets valkonferens innebär det att Sverige kan komma att gå med i NATO utan folkomröstning. Detta har partiledaren Jimmie Åkesson öppnat för. Anledningen som anges är att en anslutning till försvarsalliansen kan behöva genomföras snabbt och därför anser inte Åkesson att en folkomröstning är möjlig.

Foto: Faksimil riksdagens webbtv (Jimmie Åkesson i riksdagsdebatt)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program