Schyman går emot strömmen – vill fredsförhandla i Ukraina: ”Jag ser krigshets som trappar upp konflikten”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: Poltikerveckan Almedalen (CC BY-SA 2.0)

Inställningen till Ukrainakriget är något som förvånar Gudrun Schyman. Att eskalering och mer vapen skulle vara snabbaste vägen till fred, som Nato och Sveriges regering förespråkar, är något som hon aldrig tidigare sett. Man borde i stället få parterna att fredsförhandla så fort som möjligt, säger hon i P1 Morgon.

Det är i P1 Morgon som Gudrun Schyman säger att båda parterna i Ukrainakriget bör kompromissa och nå en fredsuppgörelse.

– Problemet, som jag ser det, är ju att det görs väldigt lite för att få igång fredssamtal. Jag ser inte det, utan jag ser en krigshets som trappar upp konflikten ytterligare. Frågan som jag ställer är hur vi ska få parterna till förhandlingsbordet. Jag kan inte se, att det är genom att bomba mer, som vi kommer framåt mot en fred.

Förr eller senare är det förhandlingsbordet som gäller, enligt Schyman. Därför är det bättre att det sker så tidigt som möjligt, anser hon.

– Det handlar om att spara liv. Det handlar om att undvika ännu mer förstörelse. Idén om att det är eskalerat våld och en ökad mängd vapen som ska leda till fred har jag aldrig sett hända nånstans, säger Gudrun Schyman i P1.

Gunnar Hökmark, tidigare M-riksdagsledamot och idag ordförande för tankesmedjan Frivärld, håller inte med. Enligt honom är det ”ryssen som har börjat detta krig” och som står för krigshetsen. Man ska inte ställa krav på Ukraina. Putin ska inte belönas.

– Det är som att låta hustrumisshandlaren eller våldtäktsmannen flytta samman med offret i tron att det blir fred. Det är en befängd inställning. Vi ska ge Ukraina allt vår stöd, säger han.

Schyman bidrar till mer krig, påstår Hökmark. Hans påstående är helt absurt, svarar hon.

– Jag tycker det vore utmärkt om Ryssland drog tillbaka sina trupper, men det gör de ju inte.

Under onsdagen rapporterade nyhetsbyrån Tass att Ukraina kan ha förlorat enorma 25.000 av sina soldater enbart i slaget om den lilla staden Soledar. Ukraina påstås ha kastat in dåligt tränade och utrustade män i ett misslyckat, politiskt försök att imponera på väst. ”Hela staden är full av kroppar av ukrainska militärer”, hävdar Wagnergruppen skriver RT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program