Den schweiziska storbanken Credit Suisse krisar och om banken kraschar kan det bli stora problem i hela Europa. Samtidigt framkommer det att rika kunder har flytt schweiziska banker eftersom de är rädda för västelitens sanktionspolitik mot Ryssland. De är rädda att deras pengar inte längre är säkra i Schweiz, som efter kriget i Ukraina övergav sin neutrala status och följde globalisternas anti-ryska sanktioner.
Västvärldens banker fortsätter att skaka.
Nu är det den anrika banken Credit Suisse i Schweiz som har problem med sin likviditet.
Credit Suisse är Europas 17:e största bank och skulle skapa stora problem om den faller, eftersom många andra europeiska banker har kopplingar till banken.
Credit Suisse största ägare, Saudi National Bank, har sagt att man inte kommer skjuta till mer pengar. Däremot har den nu schweiziska centralbanken gått in och stöttat banken med motsvarande cirka 570 miljarder kronor.
– Credit Suisse har misskötts under lång tid. De har tagit för stora risker och haft dålig kontroll på risker och kunder, vilket har gett en utdragen serie av problem de senaste åren, säger Andreas Håkansson, analytiker på Danske Bank, till TT.
Samtidigt rapporterar Financial Times att rika kinesiska kunder är rädda för att placera pengar i Schweiz efter sanktionerna mot Ryssland.
Det förklarar chefer på Schweiz största banker för affärstidningen.
De är oroliga att deras pengar inte ska vara säkra i landets banker längre. Att det blir sanktioner även mot Kina. Schweiz är världens främsta centrum för offshore-pengar och banksektorn utgör 10 procent av landets bruttonationalprodukt.
Efter kriget i Ukraina har EU gjort allt för att kunna beslagta ryska tillgångar.
– Vi blev inte bara förvånade utan chockade över att Schweiz övergav sin neutrala status. Jag har statistiska bevis för att bokstavligen hundratals kunder som vill öppna konton nu inte gör det, säger en bankstyrelseledamot till Financial Times.
Så här rapporterade Dagens PS i april 2022:
”Schweiz överraskade världen när landet för en månad sedan frångick sin neutralitetstradition och deklarerade att man tänkte följa EU:s exempel och införa sanktioner mot Ryssland.”
Då fanns det ryska tillgångar till ett värde av 200 miljarder dollar i landet.
Hör bankkrisen närmare förklarad HÄR.