Sargat Dansk Folkeparti har valt en ny ledare

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil Morten Messerschmidts Twitter

Favoriten till partiledarposten, folketingsledamoten och tidigare EU-parlamentarikern Morten Messerschmidt, valdes med stort stöd till ny partiledare för Dansk Folkeparti. Det är däremot ett splittrat parti som han måste ena inför nästa val.

Messerschmidt fick sammantaget mer än 60 procent av röster vid en extrainsatt partikongress för Dans Folkeparti i staden Herning.

– Nu kommer en tid där vi ska ena vårt parti, där vi ska samla vårt parti och där det kommer att finnas plats för alla, sade den nyvalde partiledaren när resultatet stod klart, enligt Ritzau.

– Det kommer inte att komma några repressalier för sådant som skett under den tid som har gått. Nu ska vi gå framåt tillsammans, fortsatte Messerschimdt.

Valet 2015 blev en succé för Dansk Folkeparti (DF) som fick 21,1 procent av rösterna och blev då Danmarks näst största parti. De var dessutom största parti i den allians av partier som styrde landet, men valde ändå att avstå från att kräva statsministerposten och fortsatte istället som stödparti. Efter valet 2015 har partiet snabbt tappat väljare, det anses bero på en rad olika anledningar. För det första radikaliserade övriga större partier, inklusive danska Socialdemokraterna, sin politik. Vilket gjorde att Dansk Folkeparti tappade momentum i sin kärnfråga, då i princip alla de större vänsterpartierna och de borgerliga partierna har liknande politik som Dansk Folkeparti. Danmark har anammat en migrationspolitik som mött hård kritik från både EU och FN, kritik vilken landets socialdemokratiska regering hittills valt att bortse ifrån. Dessutom har Nye Borgerlige som har mer långtgående politik på migrationsområdet än Dansk Folkeparti har, vuxit sig allt starkare och utmanar Dansk Folkeparti i deras kärnfrågor.

Efter det katastrofala kommunvalet i mitten av november i fjol valde därför Kristian Thulesen Dahl att ställa sin plats till förfogande och ersätts från och med idag av Messeschmidt. Messerschmidt utmanades av bland annat Martin Henriksen. Henriksen ansågs stå för en betydligt mer radikal migrationspolitik än Messerschmidt. Messerschmidt tror istället att Dansk Folkeparti tjänar på att inta en mer borgerlig politisk ställning. Det ska enligt uppgifter varit hårda interna duster och många menar att partiet söndrats alltmer på grund av de interna motsättningarna. Om Messerschmidt lyckas ena partiet återstår att se.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program