Hemlig Säpo-operation i Stockholm samma natt som Olof Palme mördades

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Spudgun67

Natten när statsminister Olof Palme mördades 1986 genomförde Säkerhetspolisen en underrättelseoperation i centrala Stockholm, skriver docent Jan Almäng i Kvartal. Det framkommer av hittills okända dokument som begärts ut från Palmeutredningen. Men vad operationen gick ut på är oklart. Informationen strider mot vad som tidigare uppgetts i Palmeutredningen.

Efter att Olof Palme sköts till döds i Stockholm den 28 februari 1986 framkom många vittnesuppgifter om att personer med walkie talkies rört sig i området kring mordplatsen timmarna innan mordet men även dagarna innan.

Inledningsvis var Palmeutredningen mycket intresserad av dessa uppgifter och en tid efter mordet drogs slutsatsen att Olof Palme troligen hade övervakats av flera personer, inte bara mördaren. Men av vilka?

Efter hand som åren gått har rapporterna om walkie talkies överslätats.

Drygt en vecka efter mordet sade Säpos dåvarande chef Sven-Åke Hjälmroth att man inte haft någon tjänstgörande personal i centrala Stockholm under mordnatten.

Men detta stämmer inte, avslöjas nu i tidningen Kvartal.

En hittills okänd promemoria visar att Säkerhetspolisen hade en pågående underrättelseoperation i den svenska huvudstaden samma kväll, och att operationen kan ha övervakats av spanare både från den egna myndigheten och sovjetisk underrättelsetjänst. Det skulle kunna förklara walkie talkie-männens närvaro.

Operationen utgick från säkerhetspolisen Tore Forsbergs bostad i Enskede och kallades ”Cosi fan tutte”, taget från en opera av Mozart. Sedan åkte han och två andra Säpo-medarbetare in till centrala Stockholm. Vid tidpunkten var Forsberg chef för Säpos så kallade ryssrotel, som arbetade mot sovjetiskt spioneri.

Promemorian, som skrevs av Tore Forsberg, är daterad två år efter mordet.

Dessutom kan det alltså under mordkvällen ha pågått en sovjetisk underrättelseoperation i Stockholm vars uppgift eventuellt var att övervaka de svenska agenterna.

Enligt Jan Almäng, docent i teoretisk filosofi och som granskat det utlämnade dokumentet, är det oklart när Palmeutredningen fick reda på Säpo-operationen. Men den första noteringen i utredningsmaterial gjordes inte förrän 2018.

Samma år hörde utredarna en av dem som ingick i operationen, skriver Kvartal, som också tagit del av promemorian. Hon kallas ”Rose S” och bekräftade då vad som står i dokumentet. Det är också hon, Tore Forsberg samt en tredje Säpo-medarbetare vid namn ”Lars-Erik N” som signerat promemorian.

Enligt Rose S skulle operationen genomföras på nattklubben Embassy vid Humlegården, som på 1980-talet var en känd mötesplats för den ”hemliga världen”. Under den aktuella kvällen var hon utklädd och hennes uppgift var att bekanta sig med omgivningen på nattklubben. Vad operationen egentligen gick ut på visste hon dock inte. Den ska nämligen ha avbrutits när nyheten om Palmemordet kom. Men Rose S uppfattade det som att hon och Forsberg övervakades både av en spangrupp från Säpo samt en annan grupp från ”motståndarsidan”, alltså troligen agenter från Sovjet. Hon och Forsberg använde inga walkie talkies, men vad grupperna som spanade på dem använde för utrustning kunde hon inte svara på.

Säpo-operationens syfte är ännu oklar. Informationen kring den skyddas av sekretess.

”Jag begärde i somras att få ta del av alla handlingar om operationen i Säpoarkivet, men Säpo har bedömt att dessa är ’av synnerlig betydelse för rikets säkerhet’. I enlighet med svensk lag ska beslut om utlämnande av handlingar med den säkerhetsnivån tas på regeringsnivå. Och regeringen avslog den 26 augusti i år min begäran att få ta del av dem”, skriver Jan Almäng i Kvartal.

Almäng påpekar dock att han inte sett något i materialet som tyder på att Säpo-operationen hade som avsikt att övervaka eller mörda Olof Palme. Snarare är det troligt, förklarar han, att ”Cosi fan tutte” var riktad mot sovjetiskt spioneri, eftersom det var sådant som ryssroteln arbetade med. Tore Forsberg och Rose S tycks själva ha blivit chockade av mordet, påpekar Almäng.

Kvartal har talat med journalisten Gunnar Wall, som skrivit flera böcker om statsministermordet och som bevakat utredningen kring mordet ända sedan 1986. Han tycker att avslöjandet är mycket anmärkningsvärt.

Uppgifter som förut varit oklara blir nu väldigt tydliga, påpekar han. Tore Forsberg och Säpo-agenterna som befann sig i Stockholm under mordnatten borde tidigt ha tagits med i utredningen då de kanske sett saker som kunde bistått med att lösa mordet.

Enligt Wall klargör den nya informationen att det visst förekom operationer med radiokommunikationsutrustning i Stockholm natten som Palme mördades.

– Detta strider mot vad olika ansvariga utredare gått ut med under åren, då de avvisat vittnesmål som inbillningar, säger Gunnar Wall till Kvartal och påpekar att tidigare påståenden av vikt i Palmeutredningen nu faller.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program