Saab får miljardbeställningar på vapen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vapentillverkaren Saab har nu fått en beställning på pansarvärnssystemet NLAW från Försvarets Materielverk, som lyder under Försvarsdepartementet, uppger Saab i ett pressmeddelande. Beställningen är värd nästan en miljard kronor. Men det är bara en av många beställningar. Tidigare i december fick man en liknande NLAW-beeställning från Storbritanniens försvarsministerium på 2,9 miljarder kronor.

Wallenbergs Saab har fått en jättebeställning från Försvarets Materielverk, som vill köpa pansarvärnssystemet NLAW (Next Generation Light Anti-Tank Weapon) .

Totalt handlar det om en beställning på cirka 900 miljoner kronor.

Leveranserna är planerade att ske mellan 2024-2026.

– Vi ser fram emot att fortsätta samarbeta nära Försvarsmakten och att ytterligare bidra till Sveriges pansarvärnsförmåga med NLAW, ett system som våra kunder litar på och som är väl beprövat, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics, i ett uttalande.

Saab beskriver NLAW är ett pansarvärnssystem som avfyras från axeln och sedan verkar mot motståndarens stridsvagnar ovanifrån.

”Det kombinerar enkelheten med lätta pansarvärnsvapen med fördelarna med tyngre styrda robotsystem. Med NLAW kan en enskild soldat bekämpa stridsvagnar försedda med avancerade skyddssystem på avstånd från 20 till 800 meter”, skriver man.

Tusentals NLAW:s har skickats till Ukraina under kriget mot Ryssland.

Enligt Di kostar en NLAW cirka 200.000 kronor.

Men tittar man i Saabs pressrum finns det ännu fler beställningar.

Den 14 december rapporterar Saab om beställningar på det markbaserade luftvärnssystemet RBS 70 NG och radarn Giraffe 1X från det lettiska försvarsministeriet.

Den 7 december uppger man att Saab nått avtal med och fått en order från Storbritanniens försvarsministerium gällande NLAW:s. ”Ordervärdet är cirka 2,9 miljarder kronor och leveranser kommer att ske 2023-2026”, skriver man.

– Efterfrågan ökar på pansarvärnssystem som NLAW. Vi ser fram emot att ytterligare stärka vår nära relation med Storbritannien och är stolta över att fortsätta leverera vår beprövade och pålitliga pansarvärnskapacitet, säger Saabs VD och koncernchef Micael Johansson.

Den 25 november 2022 meddelade Saab att man ingått ett kontrakt med polska försvarsministeriets upphandlingsmyndighet Armament Agency för design, produktion och support av två signalunderrättelsefartyg för Polen. Beställningen är värd cirka 6,7 ​​miljarder kronor, skriver Saab den 14 december.

Men detta är bara några exempel. Det har kommit in ännu fler beställningar under 2022, kan man se bland företagets pressmeddelanden.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program