Ryssland varnar USA och NATO

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ryssland varnar USA och NATO från att expandera alliansen i länderna närmast Ryssland, enligt France 24. De kräver också att USA avvecklar sina militära baser i ex-sovjetländerna i Centralasien.

Efter Sovjetunionens fall har allt flera av de stater som var satellitstater till Sovjetunionen gått med i både EU och NATO. När Ukraina fick en pro-EU president efter att den tidigare ryssvänliga presidenten Viktor Yanukovych avsattes under kuppliknande former, genomförde Ryssland strax därpå ett överraskningsanfall mot Krimhalvön och ockuperade den för sin räkning. Inbördeskrig utbröt sedan i östra Ukraina mellan ryssvänliga milisgrupper som backas upp militärt av Ryssland och den ukrainska centralregimen. Inbördeskriget pågår än idag om än i mindre omfattning.

NATO:s generalsekreterare har varit tydlig med att Ukraina får gå med i NATO om landet önskar och övriga NATO-medlemsländer går med på det, bland annat på en gemensam presskonferens med den ukrainska presidenten. Inom NATO finns det motstridiga syner på Ryssland, där bland annat Frankrike traditionellt sett är mer positivt inställd gentemot Ryssland, medan Polen är det land som är mest fientligt inställd mot Ryssland.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program