Ryssland varnar USA och NATO

Foto: Ryska federationens försvarsministerium

Ryssland varnar USA och NATO från att expandera alliansen i länderna närmast Ryssland. De kräver också att USA avvecklar sina militära baser i ex-sovjetländerna i Centralasien.

Uppgifter om upp till 100.000 ryska soldater som är beredda att sättas in mot Ukraina i en invasion florerar. Detta samtidigt som Rysslands president Vladimiri Putin nu skickar tydliga signaler till USA och NATO att den ryska intressesfären är något som han avser att upprätthålla.

Efter Sovjetunionens fall har allt flera av de stater som var satellitstater till Sovjetunionen gått med i både EU och NATO. När Ukraina fick en pro-EU president efter att den tidigare ryssvänliga presidenten Viktor Yanukovych avsattes under kuppliknande former, genomförde Ryssland strax därpå ett överraskningsanfall mot Krimhalvön och ockuperade den för sin räkning. Inbördeskrig utbröt sedan i östra Ukraina mellan ryssvänliga milisgrupper som backas upp militärt av Ryssland och den ukrainska centralregimen. Inbördeskriget pågår än idag om än i mindre omfattning.

Ryssland kräver omedelbara överläggningar i ett neutralt land med USA där problemen ska redas ut och målet från båda parter är att relationerna stabiliseras. Samtidigt har uppgifter från ukrainska underrättelsetjänsten pekat på att Ryssland planerar för en fullskalig offensiv mot Ukraina i början av nästa år. NATO och EU har uttryckt att de enbart kommer att svara med ekonomiska sanktioner om Ryssland invaderar, men att de kommer att bli omfattande.

NATO:s generalsekreterare har varit tydlig med att Ukraina får gå med i NATO om landet önskar och övriga NATO-medlemsländer går med på det. Inom NATO finns det motstridiga syner på Ryssland, där bland annat Frankrike traditionellt sett är mer positivt inställd gentemot Ryssland, medan Polen är det land som är mest fientligt inställd mot Ryssland.