Ryssland: ICC:s beslut kollapsar den globala ordningen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: justflix (CC BY-SA 4.0)

ICC:s arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin är ännu ett idiotiskt beslut från väst, som kommer få katastrofala konsekvenser, enligt Dmitrij Medvedev.

Det är Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev, idag vice ordförande för landets säkerhetsråd, som anser att det var ett gigantiskt misstag av Internationella brottmålsdomstolen, ICC, att utfärda en arresteringsorder mot Vladimir Putin.

Beslutet var idiotiskt, meningslöst, men kommer få mycket allvarliga konsekvenser, hävdar han.

Katastrofala konsekvenser.

Enligt Medvedev var ICC-beslutet ytterligare ett misslyckat försök att straffa Ryssland.

”De bestämde sig för att åtala presidenten för en kärnvapenmakt, som inte är part i ICC av samma skäl som USA och vissa andra länder”, skriver han på Telegram och påpekar:

”Konsekvenserna för internationell rätt kommer bli monstruösa. När allt kommer omkring innebär detta ett sammanbrott av det fundamentala, rättsprinciperna… Nu kommer ingen vända sig till några internationella organ längre, alla kommer förhandla sinsemellan. Alla korkade beslut av FN och andra institutioner kommer att spricka i sömmarna. Detta är den dystra nedgången av hela systemet för internationella relationer. Förtroendet är borta.”

Samtidigt inleder nu Ryssland ett eget brottmål mot ICC-åklagaren Karim Ahmad Khan samt domarna Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala och Sergio Gerardo Ugalde Godinez, rapporterar RT. Enligt kommittén är ICC:s åtal ”uppenbart olagligt, eftersom det inte finns några skäl för straffrättsligt ansvar”. Kommittén anser att Khans agerande utgör ett brott mot rysk lag eftersom det ”medvetet för en oskyldig person till straffansvar, kombinerat med att olagligt anklaga en person för att ha begått ett allvarligt eller särskilt allvarligt brott”. ICC-åklagaren anklagas också i Ryssland för att ha förberett ett angrepp mot ett annat lands statsledare ”i avsikt att försvåra internationella relationer”, uppger den ryska nyhetskanalen.

Läs också:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program