Ryssland går till val med rekordstark ekonomi – proxykriget blev ett LYFT för landet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Moskva. © Foto: Uwe Brodrecht (CC BY-SA 2.0)

Lönerna stiger kraftigt i Ryssland och arbetslösheten ligger på en historiskt låg nivå, rapporterar Bloomberg. Den sittande presidenten Vladimir Putin bedöms vinna det ryska presidentvalet och därmed styra Ryssland i sex år framåt.

I dag inleds det ryska presidentvalet och pågår till den 17 mars.

Enligt Bloomberg fungerar den nya krigsekonomin bra för många ryssar. Den ”lyfter levnadsstandarden” för landets befolkning. Lönerna har stigit tvåsiffrigt, den ryska valutan, rubeln, har stabiliserats och fattigdom och arbetslöshet ligger numera på rekordlåga nivåer.

Den genomsnittliga månadslönen 2023 var cirka 30 procent högre jämfört med för två år sedan.

För landets låginkomsttagare, som beskrivs som Kremls viktigaste grupp, har lönerna ökat mer än för någon annan grupp med en årlig tillväxt på cirka 20 procent.

Bloomberg konstaterar att Putin lär vinna vinna sin femte mandatperiod, vilket skulle innebära att han kommer styra Ryssland i ytterligare sex år.

Något allmänt missnöje över ekonomin existerar inte längre.

Detta alltså trots västvärldens massiva ”sanktioner”.

Ryssland går tvärtom in i presidentvalet i ”god gorm”, säger ekonomen Sofya Donets till tidningen. Hon framhäver att det råder ”mycket optimistisk” konsumentkänsla i landet. Detsamma gäller den rådande och framtida ekonomiska situationen. Det finns ingen kris.

Den ryska ekonomin uppges ha vuxit bland annat på grund av enorma statliga satsningar, militär produktion och en rekordstor handel med Kina. Ryssland är nu en av världens fem största ekonomier när det gäller köpkraft. Man har gått om Tyskland. Kriget i Ukraina har i realiteten gett ryssarna en unik möjlighet för social och ekonomisk rörlighet, förklaras det i Bloombergs artikel. Tack vare soldatlönerna har familjer ”äntligen” kunnat köpa lägenheter, bilar och flytta från byar till städer, skriver man.

Ryssland har alltså inte sänkts efter västmakternas proxykrig i Ukraina, utan tvärtom rest sig starkare. Det låter rentav som om ett nytt Ryssland tar form.

”Vem säger att sanktioner inte fungerar? Det gör de tydligen! Men inte på det sätt som United Sanctions of America avsåg”, skriver Dmitry Polyanskiy, förste vice ständiga representant för Ryssland i FN, på X som en kommentar till Bloomberg-artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program