Ryssland ändrar utrikespolitik – militären ska få agera ”förebyggande”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv

Ryssland har nu antagit ett nytt ”utrikespolitiskt koncept” som bland annat gör att landet tar sig rätten att kunna agera militärt förebyggande, rapporterar Tass.

Förra veckan meddelade Rysslands president Vladimir Putin att man uppdaterat och reviderat sitt koncept kring Ryssland utrikespolitik.

Detta på grund av hur världen och situationen runt Ryssland förändrats. På tisdag ansluts Finland till Nato. Sedan ska även Sverige in i Nato.

– Radikala förändringar i internationella angelägenheter har tvingat oss att seriöst revidera våra huvuddokument om strategisk planering, inklusive Ryska federationens utrikespolitiska koncept, som anger principerna, uppgifterna och prioriteringarna för vår diplomati, säger Putin.

Vad innebär detta?

Ryssland anser att den ”aggressiva utvecklingen” runt landet kräver att man ska kunna använda sina väpnade styrkorna på ett förebyggande sätt.

Man tar sig alltså rätten till ”självförsvar”. Den ryska militären ska kunna användas för att ”förhindra en attack mot sig själv eller sina allierade”, enligt Tass.

– Många länder, i första hand länder i det kollektiva väst, har i stor utsträckning tillgripit en förebyggande användning av sina väpnade styrkor. Den nuvarande utvecklingen, den aggressiva utvecklingen runt omkring oss, gör det nödvändigt att också reservera en sådan rättighet, säger den ryske presidentens talesman Dmitrij Peskov.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov hänvisar till den ”oöverträffade nivån av internationella spänningar under det senaste decenniet”.

Så här säger han vidare om Rysslands nya utrikespolitiska koncept:

– Den existentiella karaktären hos hoten mot vårt lands säkerhet samt utvecklingen som skapas av ovänliga stater har erkänts. Dokumentet utser USA som den främsta upphovsmannen och redskapet för denna antiryska politik. Sammantaget beskrivs västvärldens politik, som syftar till att helt och hållet förnedra Ryssland, som en ny typ av hybridkrig.

– Att den globala ekonomin genomgår en stor strukturell översyn på väg mot en ny teknisk grund är en av faktorerna, fortsätter Sergej Lavrov. Omfördelningen av tillväxtpotentialen till förmån för nya tillväxtcentra leder till skapandet av en multipolär världsordning, vilket är den viktigaste trenden i nuvarande internationella relationer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program