Ryska spionchefen: Polen planerar ta västra Ukraina

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Wikimedia/Zscout370

Polen planerar att annektera stora delar av västra Ukraina. Det säger den ryska spionchefen Sergei Naryshkin, uppger RIA Novosti.

Allt eftersom kriget går mot Ryssland går allt sämre för Ukraina har Polen planer på att annektera delar av västra Ukraina, som historiskt tillhört Polen.

Det hävdar Sergei Naryshkin, chef för Rysslands yttre underrättelsetjänst.

Och för att legitimera sina anspråk ska man först genomföra folkomröstningar i västra Ukraina.

Likt det Ryssland gjorde i ryskspråkiga områden i östra Ukraina.

– För att säkerställa legitimiteten för de planerade territoriella förvärven, har den polska ledningen beslutat sig för att använda den framgångsrika ryska erfarenheten att återvända förfäders territorier genom att hålla folkomröstningar om dem, säger Naryshkin i RIA.

Enligt Naryshkin har Polens underrättelsetjänster skickat ut en ”provballong” i polska medier.

Reaktionerna från stora aktörer och medborgare ska sedan noggrant övervakas och analyseras.

Sergei Naryshkin baserar sitt uttalande på information som den ryska utländska underrättelsetjänsten tagit emot, och som tyder på att Polen påskyndar förberedelser för annektering av västukrainska Lviv, Ivano-Frankivsk och större delen av Ternopil-regionen.

Polen anser sig förtjäna en ”generös kompensation” för sitt militära bistånd till Kiev, förklarar den ryska spionchefen, samt för att landet tagit emot så många ukrainska flyktingar, och för att man valde att ”svälja” den ukrainska missilattacken mot Polen som dödade två personer.

Samtidigt befarar Polen att västmakter snart kommer börja förhandla med Ryssland.

Så hur kommer Ryssland i så fall agera om Polen gör verklighet av detta? Det är oklart.

Sergei Naryshkin väljer i stället att varna Polen för vad ”ukrainska nationalister”, som har starka fästen i områden som Lviv, kan göra.

– Vi vill på förhand varna polackerna för att dra förhastade falska analogier och uppmanar till en mer grundlig studie av historien. Minns att den är fylld av bittra exempel på sammandrabbningar mellan polska och ukrainska nationalister. Ni kanske inte ska trampa på samma kratta igen?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program