Rykten om israelisk markoffensiv i Libanon

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Envato Elements ©

Rykten om att en israelisk offensiv har inletts i södra Libanon för att slå ut den iranska proxy-terrorgruppen Hizbollah cirkulerar. Enligt Times of Israel kommer eller har IDF (den israeliska försvarsmakten) redan påbörjat militära markoperationer i södra Libanon.

De militära markoperationerna ska vara begränsade till sin natur, om de överhuvudtaget har inletts ännu. Om de har inletts är de begränsade och kan således vara förberedelser för en mer omfattande markoffensiv. Stora delar av Hizbollahs militära och politiska ledning har slagits ut i flertalet attacker från Israel. Israel påstår också att de slagit ut Hizbollahs högsta ledare Hassan Nasrallah.

Utöver de omfattande bombkampanjerna som drabbat Libanon, genomfördes också en cyberrelaterad attack där personsökare tillhörande ledare inom Hizbollah exploderade och skadade samt dödade flera ledare inom Hizbollah. Ofta försöker man slå ut eller kraftigt försvaga fiendens ledningsresurser, både personell och materiell sådan, innan en större offensiv inleds.

Israel ska också ha mobiliserat ytterligare två brigader och skickat dessa till norra Israel, vilket är ytterligare en indikator på att en större markoffensiv förbereds. Det har cirkulerat rykten om att förhandlingar om en vapenvila ska ha varit planerad, men detta har sedan förnekats av den israeliska premiärministern.

Israel har stött på allt större politiska problem, där alltfler länder ställer sig bakom krav om att Israel omedelbart ska avbryta sin ockupation av palestinska områden i Gaza och Västbanken. Totalt 124 av FN:s medlemsländer ställde sig bakom detta, varav flertalet EU-medlemsländer. Det var 43 länder som avstod från att ta ställning, varav Sverige var ett land, medan endast 14 ville avslå förslaget.

Samtidigt har inga indikationer kommit från Iran om att de vill eskalera, tvärtom har Iran undvikit direkta vedergällningar även efter att till exempel Hamas-ledaren Ismail Haniya dödades i Iran i vad många menar var en israelisk flygräd. Istället har deras proxy-grupper fortsatt sina attacker. Både Iran och USA har hittills signalerat att de inte vill eskalera konflikten och oljepriset som vanligtvis stiger när det finns övervägande risker för storkrig ligger fortsatt på låga nivåer för i år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program