Rubeln knyts till guldet – Förslaget: Krossa Ryssland med importförbud

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ryssland har nu beslutat att knyta sin valuta till guldvärdet. Detta är ett blickfångande beslut, som går ut på att göra rubeln mer attraktiv, rapporterar Dagens PS. Trots västvärldens sanktioner har rubeln återhämtat sitt värde. Därför höjs röster för att stoppa alla import av rysk energi, oavsett konsekvenserna som det skulle få västvärlden. Importförbud skulle nämligen kunna rasera den ryska ekonomin.

Den ryska riksbanken har meddelat att man kommer knyta rubeln till guldvärdet.

Ett gram guld ska motsvara 5.000 rubel.

Enigt Dagens PS är detta första gången som ett land knyter sin valuta till guldet sedan Schweiz lösgjorde sin valuta från guldet för över 20 år sedan, 1999. I USA var den amerikanska dollarn knuten till guld fram till 1971.

Tidningen kallar också Rysslands besked, som inledningsvis gäller fram till den 30 juni, för ”överraskande”.

Det ryska beslutet stärker rubeln och kan ”på allvar utmana det rådande ekonomiska maktparadigmet”, heter det i ett inslag från Swebbtv. Samtidigt har länder som Ungern öppnat för att köpa rysk gas i rubel, vilket ytterligare stärkt valutan.

Ryssland har cirka 2.300 ton guld, den femte största guldreserven i världen och mer än Kina.

Syftet med att knyta rubeln – som alltså redan har lyckats återhämta sig från västvärldens sanktioner – till guldvärdet skulle vara att göra valutan mer åtråvärd. Det kan också handla om ett försök från Rysslands och Kinas sida att försvaga den amerikanska dollarns dominans som världens reservvaluta.

Medienätverket The Conversation föreslår att västvärlden slutar importera rysk energi för att sänka hela Ryssland, oavsett alla de problem som detta skulle innebära för andra länder. Alternativet, att stegvis och långsamt göra sig oberoende av rysk energi, kommer nämligen göra rubeln ännu starkare, inte minst om gasen köps i den ryska valutan.

”Men om politiker lyssnar på ekonomer och omedelbart slutar importera rysk gas, olja och andra råvaror kan rubeln falla dramatiskt – tillsammans med hela den ryska ekonomin. Även om detta skulle orsaka ytterligare prishöjningar och smärta för alla, kan det vara det mest effektiva och kanske till och med säkraste sättet att få Ryssland att stoppa kriget”, skriver The Conversation.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program