Ringhals 4-stoppet förlängs till nästa år: ”Vi behöver specialverktyg”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Green Yoshi

Mitt under skenande elpriser meddelar nu Vattenfall att man behöver ytterligare två månader på sig att laga Ringhals 4. Det krävs ”specialverktyg” för att lösa problemet. Därför kommer reaktorn vara avstängd till den 31 januari nästa år, uppger TT/NY Teknik.

Det var i mitten av augusti som Ringhals 4 ställdes av på grund av underhåll.

”Kort stopp för årligt underhåll på Ringhals 4. Under knappt en månad…”, skrev Vattenfall i ett pressmeddelande den 9 augusti.

Men den 31 augusti hette det i stället att Ringhals 4 inte kommer kunna återstarta elproduktionen förrän den 30 november eftersom ”i samband med ett obligatoriskt test vid uppstarten efter den månadslånga avställningen skadades anläggningens tryckhållare”.

Reparationerna beräknades då ta tre månader.

Men nu förlängs stoppet ytterligare två månader, fram till den sista januari 2023.

Enligt TT har två stora elpatroner nu skadats.

– Vi har nu kunnat kartlägga skadan ordentligt och vi behöver specialverktyg för att göra rent samt reservdelar, säger Vattenfalls presschef Anna Collin till TT och påpekar att man därför kommit fram till att man behöver mer tid för reparation.

Vilka konsekvenser detta kommer få för elpriset återstår att se. Ringhals 3 producerar fortfarande el. Därmed producerar verksamheten på totalt halva sin egentliga kapacitet. Ringhals 4-reaktorns effekt är 1.120 megawatt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program