Diskrimineringsombudsmannen (DO) fick in ovanligt många anmälningar om diskriminering förra året. Många berodde på införandet av vaccinpass. Myndigheten anser dock att passen var ”rimliga”, rapporterar TT.
Det så kallade vaccinet mot covid-19 stoppar varken sjukdom eller smittspridning.
Ändå valde Sveriges regering att i december förra året införa vaccinpass i landet, något som bara storfinansen vann på.
Den så kallade åtgärden skapade en storm av kritik och oro bland svenskar.
Sociala medier exploderade av mothugg.
– Det var den mest helvetiska natt jag varit med om i hela mitt liv. Nu rullas det upp nånting fruktansvärt. Nu ska man skilja på folk. Plötsligt ska man inte få arbeta eller göra nånting. Jag låg nere i tvättstugan och skrek. Det var ren panikångest i en hel timme, sade sopranen Pernilla Ingvarsdotter, vars karriär påverkades av covidpassen, i en intervju med Swebbtv i december.
Vaccinpassen upplevdes som en så omänsklig åtgärd att den också ledde till en massiv demonstration på Sergels torg den 22 januari, som samlade 10.000-15.000 personer. Det var en av de största politiska demonstrationerna i modern svensk historia.
Under 2021 kom det in drygt 5.000 anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen, vilket var en kraftig ökning jämfört med de 3.500 föregående år. En stor del av ökningen berodde på just införandet av vaccinbevis den 1 december 2021, skriver DO i ett pressmeddelande idag.
Närmare bestämt handlar det om 800 ärenden, men 750 av dem påstås sakna koppling till en giltig grund. Den ”upplevda orättvisan” måste nämligen kunna härledas till rättsliga diskrimineringsgrunder och till de samhällsområden som lagen anger, skriver TT. Diskriminering är dock ett ”snårigt” rättsområde, påpekar nyhetsbyrån, varför det kan vara svårt att bestämma om personer som till exempel nekas inträde utsätts för diskriminering eller inte.
– Covid-19-pandemin har påverkat många människor i samhället på olika sätt. DO:s statistikrapport visar nu att människor också rapporterar att de upplevt diskriminering som har ett samband med pandemin, säger DO Lars Arrhenius i ett uttalande.
DO anser dock att vaccinpassen var rimliga.
– Vi har också gjort bedömningen att åtgärden med vaccinationsbevis varit rimlig mot bakgrund av intresset att begränsa smittspridning och värna liv och hälsa, säger Arrhenius till TT.