”Riksbanken borde titta på Swebbtv” – för mer korrekta prognoser

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Swebbtv hade korrekt på decimalen i sin senaste inflationsprognos. Det hade inte flera storbanker och riksbanken, varför de kanske borde uppmanas att titta på Swebbtv, säger nationalekonomen Micael Hamberg i Swebbtvs nya ekonomimagasin. I det senaste förutses att det inte blir någon räntesänkning i maj, vilket andra bedömare tror på.

Förra veckan kom Sveriges senaste inflationssiffror. Riksbanken och flera storbanker hade felaktiga prognoser, medan Swebbtv hade HELT rätt – på decimalen.

Inflationstakten enligt KPIF blev 2,2 procent, och enligt KPI 4,1 procent, vilket var precis det som ekonomen Bo Hansson i Swebbtv hade förutspått.

– Vi kanske ska sticka ut hakan lite och uppmana de här storbankerna och riksbanken att titta på Swebbtv, och kanske komma lite mer rätt i nästa prognos, säger nationalekonomen Micael Hamberg i Swebbtvs senaste ekonomimagasin.

På torsdagen bedömer Swedbank att riksbanken börjar sänka räntan redan i maj.

Men det tror inte Bo Hansson.

– Vi sade ju också det, att för att det skulle kunna bli en räntesänkning i Sverige i maj så krävs det dels att den här KPIF-siffran, som nu kom ut på 2,2, behöver hamna på 2,0 eller lägre, förklarar Bo Hansson i Swebbtvs ekonomimagasin. Plus att vi inte skulle se särskilt stor försvagning av svenska kronan. Nu såg vi en ganska tydlig försvagning i svenska kronan.

Nej, det blir ingen räntesänkning i maj, det blir den 27 juni, påpekar Hansson.

Tidigast i juni.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program