Vården i Stockholm kan ”kollapsa” i jul på grund av personalbrist. Det hävdar Clara Strömberg, överläkare på Södersjukhuset, i TV4 Nyhetsmorgon. På sjukhuset har man nu dubbelt så många influensapatienter som covidpatienter, enligt en annan läkare. Men även magsjuka, RS-virus samt arm- och benbrott tar resurser. Det är en ”allmän sjukdomsbild som belastar vården, inte covidsmittan per se.
Just nu uppges sjukhusen i Stockholm ha problem med att upprätthålla en fungerande vård, och har därför tvingats gå upp i stabsläge. Särskilt drabbat tycks Södersjukhuset, Sös, vara.
Men som Swebbtv tidigare rapporterat handlar det inte främst om covid.
– Det är början på den perfekta stormen. Just nu är det största problemet säsongsinfluensan, vi har dubbelt så många inlagda för det som för covid, säger Sven Klaesson, chefsläkare på Södersjukhuset, till Aftonbladet.
Och av någon anledning har influensan kommit betydligt tidigare än vad den brukar. I sociala spekuleras det om influensans återkomst beror på att covid-19 övergått till att vara en endemisk sjukdom, med vilket menas att den ligger ganska stabilt bland andra virus.
Enligt Andreas Fischer, läkare och ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm, är problemet framför allt brist på resurser, inte vad som gör folk sjuka.
– Totalt sett är det för få platser. Det är det absolut första och största problemet, säger han i SVT.
Fischer påpekar att det handlar om en allmän sjukdomsbild, inte just covid, som belastar sjukhusen.
– Det är en samlad bild, en allmän sjukdomsbild. Vi har haft fler arm- och benbrott som tagit mycket resurser från den operativa verksamheten. Men sen är det magsjuka, influensa och RS-virus som kommer in, säger han i SVT.
En person kan få vänta på akuten från klockan 14 till klockan 15 nästa dag, alltså i 23 timmar, fortsätter han.
Enligt Clara Strömberg, överläkare på Södersjukhuset, är det rentav katastrofläge just nu.
– Fortsätter det så här kommer det bli vårdkollaps framåt jul, sade hon i TV4 Nyhetsmorgon på fredagen och påpekade att katastrofen beror på ”personalbrist”.
– Det är riktigt illa. De är sjuka. Det är covid, influensa, kräksjuka, sen är många i karantän för att de har anhöriga som är sjuka, fortsätter hon. Det är lång väntan på akutmottagningen och man blir kvar på akutmottagningen. Det finns inga vårdplatser. Vi har lokaler, sängar och operationsavdelning, men ingen personal, så vi kan inte öppna avdelningarna och platserna.
Hon vill inte se tuffare restriktioner mot corona, men tydligare. Hon anser också att covidvaccinen hjälper mot att hamna på intensivvården. De flesta som ligger där har tagit en spruta eller är ovaccinerade, säger hon.
I hela landet ligger det just nu ett 80-tal covidpatienter på IVA, långt under rekordsiffran från förra året på cirka 550 covidpatienter samtidigt. I Stockholm handlar det idag om 24 personer.
Tidigare i veckan kom också nyheten att Södersjukhuset ska spara 300 miljoner kommande år, vilket Andreas Fischer jämför med att spela monopol med människors liv. Med bättre vård, alltså med mer resurser, hade fler människor kunnat överleva svår sjukdom. Läkaren ser varken covid eller säsongsinfluensan som grundproblemet på Sös, utan egentligen handlar det om ett ”systemfel” som politikerna har orsakat, vilket lett till platsbrist, säger han i Aftonbladet.
RS-virus har härjat i några månader och fyllt barnsjukhusen och nu kommer influensan och fyller sjukhuset. Det betyder väl att SARS-2 är endemisk? https://t.co/yCLeI4lBlU
— Anders (@unders) December 18, 2021