Reinfeldt vill se regimskifte i Ryssland – hävdar Putin lever i en ”alternativ” verklighet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Fredrik Reinfeldt. © Foto: Poltikerveckan Almedalen (CC BY-SA 2.0)

Rysslands president Vladimir Putin lever i en sorts fantasivärld baserad på ”propaganda” som är ”livsfarlig” eftersom den ”inte är fakta- och verklighetsbaserad”. Den ryske ledaren har en ”alternativ verklighetsuppfattning”, påstod Sveriges förra statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i SVT Morgonstudion i morse. Enligt Reinfeldt går det inte att göra upp med ryssarna, så därför kommer kriget i Ukraina avgöras på ett militärt sätt.

Det var i SVT:s morgonstudio på tisdagen som Fredrik Reinfeldt hade bjudits in för att förklara hur Ryssland och världen fungerar, och vad som behöver göras.

Enligt Reinfeldt struntar Ryssland totalt i mänskligt lidande. Gårdagens massiva ryska attacker mot Ukraina var en ”ren terrorbombning”, medan den ukrainska lastbilsbomben som i helgen sprängde sönder Krimbron var ”en aktion som var militärt motiverad”, hävdar han.

Bilbomben dödade fem personer, gårdagens ryska angrepp – som bestod av 84 kryssningsmissiler och 24 drönare bland annat riktade mot landets energisystem – dödade 19, enligt New York Times.

Fredsförhandlingar mellan Ryssland och Ukraina verkar inte Reinfeldt alls se som en realistisk lösning. Detta eftersom FN-systemet, som världen satt upp för detta ändamål, enligt honom har slagits ur spel då en av säkerhetsrådets permanenta medlemmar aggressivt anfallit ett ”oskyldigt grannland”. Systemet för fred finns alltså inte.

Samtidigt sker nya löften från väst om fler vapenleveranser. Och det är ”avgörande” för Ukraina att landet får detta militära och ekonomiska stöd, påpekar han.

– Det är svårt att se en acceptabel lösning på detta krig av det enkla skälet att vi inte längre kan göra upp med denna krigshetsande ryska regim, säger Fredrik Reinfeldt i SVT.

– Det är därför västvärlden fortsätter skicka in militärt materiel. Det är ukrainska kvinnor och män som stupar för sin frihet men också för västerländska värderingar. Det är tyvärr så det här kriget ser ut att avgöras.

Enligt Reinfeldt har Sverige och väst i flera hundra år funderat på sin relation till Ryssland och ”hoppats på en annan inriktning”. Men det går inte. Ryssland har bara blivit mer och mer krigshetsande, påstår den förra M-ledaren som själv var statsminister när Sveriges försvarsmakt tilläts vara med och rasera Libyen och ingick i den Nato-ledda förstörelsen av landet 2011.

”Efter bombkriget lämnade Nato Libyen i ruiner och med enorma mängder vapen i händerna på militanta grupper. Landet kastades ner i en spiral av våld och laglöshet. Idag nio år senare är Libyen en kollapsad stat”, rapporterade Sveriges Radio 2020.

Dessutom lever inte Putin i verkligheten, menar Reinfeldt.

I varje fall lever de inte i samma verklighet.

– Det som slår en när man träffar Putin är den här tendensen till alternativ verklighetssyn som har utvecklats, fortsätter Reinfeldt. Tro inte att det är hittepå, utan detta är människor som lever i en annan verklighetsuppfattning med en helt annan historiesyn och som tror och etablerar sig i den propaganda som finns runt omkring dem. De tror på dessa budskap, som är livsfarliga eftersom de inte är fakta- och verklighetsbaserade.

Kriget i Ukraina är början på slutet för Putin, tror Fredrik Reinfeldt. Det var ett strategiskt misstag som nu har gjort Ryssland ”desperat”.

– Ja, det tror jag, världen kan inte komma sams med Putin-regimen. Det här måste leda till att Putin-regimen försvinner. På vilket sätt? Det undrar omvärlden. Det är därför vi är väldigt nervösa för det läge vi har nu. Det här är bland de farligaste lägen som världen befunnit sig i.

Fredrik Reinfeldt har ett personligt förflutet med Vladimir Putin från 2011. Sveriges dåvarande statsminister blev nämligen ”uppläxad i demokrati”, som det då kallades, av Putin. När Putin, vid tidpunkten Rysslands premiärminister, var på besök i Sverige höll de båda ledarna en presskonferens. En utländsk reporter försökte då ställa en fråga, men fick ”ett kraftfullt nej och en ilsken blick till svar av presschef Roberta Alenius”, som Aftonbladet rapporterade.

– Det är demokrati det. Och så klagar de på vår demokrati i Ryssland, inflikade Putin.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program