Regionen påstod att avliden var ”ovaccinerad” – stämmer inte, enligt anhöriga

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Flera personer har avlidit på ett äldreboende i Överkalix som drabbats av ett stort covidutbrot. När det tidigare framkommit att en person på boendet dött, påstods det från regionens sida att denne varit ”ovaccinerad”. Men det stämmer inte, säger nu anhöriga till SVT Norrbotten. Den avlidne var fullvaccinerad.

Tidigare i september rapporterade SVT om ett stort covidutbrott på ett äldreboende i Överkalix. Utbrottet skedde trots att de flesta var vaccinerade.

Då hade 15-20 personer, såväl personal som brukare, smittats. Men efter det har smittspridningen fortsatt. Ett 30-tal personer har nu smittats och personer har dött.

När det framkom att en person på boendet avlidit påstods denne ha varit ovaccinerad.

Det var smittskyddsläkaren Anders Nystedt som tidigare sade till SVT att den avlidne ”enligt uppgifter” varit en ovaccinerad äldre person.

Men detta stämmer inte. Den avlidne var fullvaccinerad. Det säger nu fyra anhöriga, som inte vill bli citerade, till SVT.

SVT har kontaktat samtliga och de bekräftar att den avlidne hade fått två doser coronavaccin.

– Det fall som jag har uttalat mig om hade, enligt uppgift från vårdgivaren, valt att inte vaccinera sig. Men i fallet där anhöriga hört av sig till dig, så givetvis har de rätt – absolut!, säger nu smittskyddsläkaren Anders Nystedt till SVT och påpekar att han bara kan basera sina uttalanden på den information han får från Överkalix kommun.

Nu har dessutom fler personer på äldreboendet dött.

SVT har sökt socialchefen i Överkalix för en kommentar men utan resultat.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program