Regeringen vill stoppa den ”putinistiska världsbilden”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Tobias Billström. © Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Ukraina får inte förlora kriget mot Ryssland, för då kommer den ”putinistiska världsbilden” ta över, vilket skulle reducera Sveriges inflytande i världen. Det förklarade Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) i SVT Agenda på söndagskvällen.

Vad handlar kriget i Ukraina om?

Sveriges förra regeringen framhävde vikten av att försvara den ”regelbaserade internationella ordningen”, vilket i praktiken betyder att försvara USA:s fromleri och arbiträra utrikespolitiska sedvana.

Sveriges nuvarande regeringen har skickat ytterligare 1,4 miljarder kronor till Ukraina. Sverige har därmed skickat totalt cirka 30 miljarder i ”stöd” till Ukraina sedan februari 2022.

Enligt utrikesminister Tobias Billström hade Ukraina inte längre existerat som stat om det inte vore för EU:s pengar. Det militära stödet behöver utökas, hävdar han i SVT och påpekar att ”vi behöver visa för USA vad vi har gjort”.

Pengarna måste nämligen fortsätta flöda inte bara från Sverige och EU utan även från USA, anser han. Den amerikanska kongressen har dock fortfarande inte godkänt mer pengar till Ukraina.

Omvärldens stöd till Ukraina har på senare tid ”börjat knaka i fogarna”, skriver SVT.

Enligt Billström är det väst och Ukraina som har tiden på sin sida i kriget, inte Ryssland. Och han tror fortfarande att Ukraina ska vinna.

– Det handlar om att se sanningen i vitögat och förstå att politiskt ledarskap och uthållighet är det som kommer hjälpa Ukraina att vinna det här kriget. Alternativet vore att den putinistiska världsbilden skulle vinna. Gör den det kommer mindre stater som Sverige och andra mindre stater runtom i världen ha väldigt lite att säga till om, säger Tobias Billström i SVT Agenda.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program