Regeringen uppmanar svenskar att fråga om bekantas vaccinstatus – säger att ”ovaccinerade” behöver ”rätta till det”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Nu är det dags för svenska folket att ”tillsammans” lösa landets problem igen. Tidigare under fredagen var det elkrisen som folket uppmanades lösa genom att spara el, tyckte den nya regeringen. Men på eftermiddagen återupplivade regeringen även hysterin kring covid. Många är sjuka i Sverige, och det är allvarligt, menar regeringen.
– Fråga gärna anhöriga, bekanta, om de har vaccinerat sig för att fler ska påminnas om detta, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

Under fredagen höll den nya regeringen en pressträff om ”coronaläget”.

Och budskapet var tydligt: pandemin fortsätter, många är sjuka, vården är belastad, ”ovaccinerade” behöver ta alla sina vaccinsprutor, och så vidare.

Samtidigt har regeringen gett Folkhälsomyndigheten 200 miljoner kronor i covidarbetet.

– Pandemin är inte över, påstod socialminister Jakob Forssmed. Vi behöver alla fortsätta ta ansvar och vara rädda om varandra. Det är mitt viktigaste budskap idag.

– Vi konstaterar nu att det är många i Sverige som är sjuka.

Men det är inte bara covid som sprider sig, utan flera andra luftvägssjukdomar.

– Flera smittsamma sjukdomar samtidigt innebär en ökad belastning för sjukvården, och det kan vi tillsammans hjälpas åt att minska, påpekade ministern.

– Vi kan nu se att antalet tester och fall ökar. Andelen positiva tester ökar, och ökningen ser ut att ske i hela landet.

Forssmed upprepade den förra regeringens uttjatade fraser.

”Världskartan” är tillbaka. Denna visade Folkhälsomyndigheten idag för att ”påminna om att vi har en pandemi”. Foto: Regeringskansliet

– Vi ser också fler sjukhusinläggningar. Belastningen på vården ökar. Med en hög smittspridning i samhället ökar risken att flera i personalen är sjuka. Därför är det viktigt att vi alla tar ansvar för att minska smittspridningen och gör det vi kan. Stanna hemma om du är sjuk. Vaccinera dig om du är ovaccinerad eller om du inte tagit dina tre doser som vuxen. Och är du över 65 år och tillhör riskgrupper, så fyll på med en höstdos av vaccin för att stärka ditt skydd.

– Regeringen följer utvecklingen tillsammans med expertmyndigheterna, och vi kommer också återkomma beroende på hur det här fortsätter.

Äldre uppmanades också att ”kombinera” och ta influensavaccin och covidvaccin samtidigt.

Dessutom fick Folkhälsomyndigheten, precis som förut, presentera ”världsläget” för covid.

– Jag vill betona att vaccination är bästa sättet att skydda sig mot allvarlig sjukdom, sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Sedan återupplivade hon den notoriska ”världskartan”. Denna var viktig att visa, enligt Tegmark Wisell, för att ”påminna om att vi har en pandemi”.

– Vi har omfattande smittspridning av covid-19 och man kan få ett bra skydd genom att vaccinera sig. Utöver det vaccinskydd vi har måste vi hjälpas åt att gemensamt minska smittspridningen.

Efter myndigheternas larm upprepade Forssmed sitt budskap.

– Vi behöver ta situationen på allvar. Stanna hemma om vi är sjuka. Se till att vi går och vaccinerar oss, så att vi tar höstdosen, att vi fyller på. Och inte minst om vi är ovaccinerade, att vi rättar till detta. Det finns gott om vaccin och god beredskap för att vaccinera.

– Fråga gärna anhöriga, bekanta, om de har vaccinerat sig för att fler ska påminnas om detta.

Att införa nya restriktioner i samhället är dock inte aktuellt. Inte just nu i varje fall. Under frågestunden var dock vissa journalister väldigt fokuserade på restriktionsfrågan, trots att regeringen alltså inte har några sådana planer.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program